featured Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Τα βραβεία του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Απονεμήθηκαν απόψε κατά τη διάρκεια τελετής λήξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα βραβεία του θεσμού, με τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», βραβείο καλύτερης ταινίας, να απονέμεται στο «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ, καθώς η κριτική επιτροπή έκανε λόγο για «ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου».

Ο Αργυρός Αλέξανδρος δόθηκε στο «Ένα κομμάτι ουρανού» του Μίκαελ Κοχ, και ο Χάλκινος Αλέξανδρος για καλύτερη σκηνοθεσία απονεμήθηκε στη Τσι Χαγιακάουα για το «Σχέδιο 75» που τιμήθηκε επίσης  με το ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI, το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας τιμήθηκε η Ρόουζι Μακ Γιούεν για την ταινία BLUE JEAN της Τζόρτζια Όουκλι και με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας ο Ρεινάλδο Αμιεν Γκουτιέρες για το ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης πήρε ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ του Αλί Σερί, και  Ειδική μνεία η ΝΑΡΚΩΣΗ του Μαρτάιν ντε Γιονγκ.

Στο τμήμα MEET THE NEIGHBORS, ο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, απονεμήθηκε στην ταινία ΚΛΟΝΤΑΪΚ της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ, με την κριτική επιτροπή να κάνει λόγο για μια ” συνταρακτική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία μας μεταφέρει στην καρδιά του σκότους που επιφέρει ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επικεντρώνεται στα δεινά που υπομένει μια γυναίκα μέσα στην παράνοια που την περιβάλλει, καθώς και στις προσπάθειές της να κρατήσει την ανθρωπιά της ενώ γύρω της μαίνεται η καταστροφή”.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, δόθηκε στο Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ της Μιχάλ Βίνικ και Ειδική Μνεία στο ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου, η οποία απέσπασε επίσης τα βραβεία FIPRESCI, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD

Ο Χρυσός Αλέξανδρος Film Forward, απονεμήθηκε στην ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ  του Λέον Σβίτερ,”για την επιμελή του δουλειά στο χτίσιμο μιας κινηματογραφικής ιστορίας, για τον ηχητικό σχεδιασμό που ξεδιπλώνει την αφήγηση, για τα νοητικά ερεθίσματα που προσφέρει στον θεατή και το σχόλιο ακριβείας που αφήνει για τον κόσμο όπου ζούμε”, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος δόθηκε στα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive – Χρυσός Αλέξανδρος, δόθηκε στην ταινία ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ του Πέντρο Χάρες.

ΒΡΑΒΕΙΑ PODCAST

Το βραβείο Podcast, απονεμήθηκε στο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Κατερίνας Μπακογιάννη και Ειδική μνεία στο Ο ΜΠΑΜΠΑΣ της Νάλιας Ζήκου.

Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD,δόθηκε στο MUTE – Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑΣ του Ανδρέα Βάγια.

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής, δόθηκε στο ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΟΥ του Αντριάν Σιλβέστρε.

Το Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, δόθηκε στο Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ του Φερνάντο Φράνκο.

Το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, απονεμήθηκε στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη, Παραγωγή Νικόλα Αλαβάνου, Χριστίνας Σταυροπούλου – Filmiki Productions.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου και BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη που έλαβε επίσης το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και το Βραβείο Κοινού FISCHER

Το βραβείο Location Award, από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ απέσπασε o location manager Γιώργος Μπαμπανάρας για την ταινία ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ.

Το βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, πήρε η ταινία CAVEWOMAN στου Σπύρου Σταθουλόπουλου.

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) δόθηκε στη ΒΡΟΝΤΗ της Καρμέν Ζακιέ.

Το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας απέσπασε ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ της Χριστίνας Κάλλας, το  Βραβείο Κοινού FISCHER απονεμήθηκε στη ΝΑΡΚΩΣΗ.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward  του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δόθηκε στην ταινία ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του Δημήτρη Κατσιμίρη

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε η ταινία ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον και τέλος το  βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια το ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ του Εμίν Αλπέρ