Εικαστικά Έκθεση

Οι παράξενα οικείες ζωγραφιές του Νικόλα Σημαντηράκη

Πίνακες και κεραμικά γλυπτά που δημιούργησε τα δυο τελευταία χρόνια ο Νικόλας Σημαντηράκης, ένας νέος καλλιτέχνης με ώριμη σκέψη και ενδιαφέρουσα εικαστική πρακτική, γνώστης της πόλης  και των αποχρώσεων του κάθε χρώματος που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, παρουσιάζονται σε επιμέλεια Θέμη Ραγιά, από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στον Κολωνό και επί της οδού Άργους 42.

Στην έκθεση με τίτλο  OUT OF SIGHT AND OFF THE MENU, ο Σημαντηράκης, όπως εξηγεί ο επιμελητής, «εστιάζει το ενδιαφέρον του στην μικρή και στην μεσαία διάσταση του τελάρου. Ερευνά τον πυκνό ζωγραφικό χώρο, τους μετωπικούς γραφισμούς και τις πολύ κοντινές μεταξύ τους  χρωματικές κλίμακες. Ζωγραφίζει λεξιγράμματα που μοιάζουν με μοντερνιστικές φόρμες αλλά φέρνουν στο νου μας και διαχρονικά σύμβολα ή πανάρχαια  μάντρα. Οργανώνει την ανάλυση του , από και προς την φόρμα,  και δουλεύει κάθε πίνακα προς τα όρια του τελάρου αλλά και προς το κέντρο του».

Ο Θέμης Ραγιάς χαρακτηρίζει τις ζωγραφιές του Σημαντηράκη « παράξενα οικείες, που έχουν περίτεχνους τίτλους και αναφέρονται σε εκείνες τις στιγμές της ανθρώπινης κατάστασης που μετεωρίζεται χωρίς να διαγράφει την παραμικρή κίνηση».

Αναφορικά με τη ζωγραφική του, διευκρινίζει πως «είναι στην αιχμή του σήμερα  ως προς τα μορφολογικά-πλαστικά ζητήματά της και με σαφήνεια  αναφέρεται και στα ζητήματα του ανθρώπινου τώρα».

Μιλώντας για τα γλυπτά, εξηγεί πως είναι από επισμαλτωμένο πηλό, «που έχουν ψηθεί και έχουν περίπου το μέγεθος της χειραψίας του δημιουργού τους. Μοιάζουν σαν παιχνίδια ενός μεγαλόσωμου εαυτού που διατηρήθηκαν στον χρόνο.

Οι φόρμες τους παραπέμπουν σε γεννητικά όργανα ή σε βιομορφικούς σχηματισμούς, και έχουν ποικιλόμορφα χρώματα  και γυαλάδες. Αποπνέουν την μνημιακότητα της μικρής κλίμακας έχουν καμπηλότητα, ήπιους πλασμούς, δυναμικές απολήξεις και κενά».

Ο Σημαντηράκης που ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Κώ, έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μούρθια στην Ισπανία, έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Αμβέρσα, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα με Παρασκευή 16:00-21:00 και Σάββατο, Κυριακή 12:00-21:00

Μάνια Ζούση