Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Τα “Μπάσταρδα” ξεκίνησαν στο προηγούμενο lockdown και θα ολοκληρωθούν σε ένα ακόμη!

Μια ταινία, η ιδέα της οποίας αναπτύχθηκε υπό μια πρωτόγνωρη συνθήκη, συνδυάζει μέσω lockdown την ανάγκη του κατεπείγοντος, τόσο ως προς την έναρξη των γυρισμάτων της, όσο και την χρηματοδότησή της μέσω crowdfunding στη νέα πλατφόρμα kickstarter (https://www.kickstarter.com/projects/nikos-pastras/bastards). Ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας αφηγείται στο artplay.gr πως γεννήθηκαν Τα Μπάσταρδα.

“Τα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ είναι μια ταινία που ξεκίνησε ανάποδα από το κανονικό, πρώτα ήρθαν οι ηθοποιοί, μετά οι ρόλοι και μετά η ιστορία. Γνώρισα αυτούς τους υπέροχους ηθοποιούς λίγο πριν αποφοιτήσουν από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και κατευθείαν μου γεννήθηκε η επιθυμία να δουλέψω μαζί τους. Σπάνια βρίσκεις τόσες διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα ισχυρές, και ατομικά όσο και σαν σύνολο, δυνάμεις.

Η ιδέα ξεκίνησε να δουλεύεται στο προηγούμενο lockdown και απ’ ότι φαίνεται θα ολοκληρωθεί σε ένα ακόμη. Αυτό ίσως είναι και κάτι που δυνάμωσε πολύ και την ομάδα και την ιδέα την ίδια. Το ότι όλα είναι, από αβέβαια μέχρι επιθετικά ενάντια στην έκφραση και στην τέχνη. Η ιδέα ήταν ότι μια ομάδα παιδιών, το καθένα για τους δικούς του λόγους, αποφασίζει να εγκαταλείψει την κοινωνία στην οποία ζει και να φτιάξει μια καινούρια. Μια καινούρια οικογένεια περισσότερο. Οπότε κάνουν κατάληψη σε ένα εξοχικό σπίτι στη μέση του πουθενά μιας ελληνικής επαρχίας και ζουν τη ζωή τους. Ελεύθερα.

Η δουλειά με τους ηθοποιούς (οι οποίοι είναι ισότιμα συνδημιουργοί του project μαζί με εμένα) οδήγησε την ιστορία σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια. Δημιουργήθηκαν σχέσεις, δυαδικές, τριαδικές ή και πιο περίπλοκες, καταστάσεις σκληρές και τρυφερές, πλοκές και υποπλοκές που εξελίσσονται ακόμη και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και κατά την διάρκεια του γυρίσματος, μιας και η ταινία θα γυριστεί σε «αληθινές» συνθήκες, θα ζήσουμε όλοι μαζί σε ένα σπίτι για 20 ημέρες και θα γυρίζουμε ελεύθερα πάνω στον σεναριακό σκελετό που έχουμε ήδη φτιάξει.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Για όλους αυτούς τους λόγους και για τη σημασία του επείγοντος που έχει αυτό το project, αποφασίσαμε να το χρηματοδοτήσουμε μέσω του crowdfunding, δηλαδή του κόσμου, των μελλοντικών θεατών της ταινίας, να γίνει κάτι συλλογικό. Η πλατφόρμα του kickstarter (https://www.kickstarter.com/projects/nikos-pastras/bastards) είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, πρόσφατα άνοιξε επίσημα για ελληνικά project και έχει την λογική της ανταλλαγής, βάζοντας συγκεκριμένα ποσά (που ξεκινούν από τα €10) παίρνεις κάτι σαν αντάλλαγμα, από το να τη δεις πρώτος με το που ολοκληρωθεί και memorabilia της ταινίας, όπως μπλούζες, αφίσες και μια μοναδική μεταξοτυπία που μας σχεδίασε ο Γιώργος Γούσης, μέχρι να γίνεις συμπαραγωγός της ταινίας επενδύοντας σε αυτήν.

Για κλείσιμο, κάτι πολύ σημαντικό, τα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ είναι μια ταινία που θα γυριστεί άμεσα. Με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που έχουμε θέσει σαν στόχο, θα γίνει με καλύτερες συνθήκες, αν συγκεντρώσουμε περισσότερα με ακόμη καλύτερες”.

Νίκος Πάστρας*

Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Σενάριο: Νίκος Πάστρας, σε συνεργασία με τους: Ναταλία Swift, Ζαχαρία Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργο Μπουφίδη, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστο Πούλο-Ρένεση, Γιάννη Τομάζο

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας

Μουσική: ΜΑΖΟΗΑ

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Swift, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος

 

Μεταξοτυπία εξωφύλλου: Γιώργος Γούσης

*Ο Νίκος Πάστρας, αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής που δουλεύει στο σινεμά από το 2007, έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες (Theremin (2008), Χαμένο Κορίτσι (2012), Ακρυλικό (2016), Μελατονίνη (2020), τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά, ενώ έχει μοντάρει ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά, βίντεο κλιπ, τις δυο τελευταίες ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Η Λιμουζίνα και η Κόρη του Ρέμπραντ) και την ταινία Winona του Αλέξανδρου-The Boy-Βούλγαρη, για την οποία απέσπασε και το βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το μοντάζ της. Επίσης δουλεύει ως γραφίστας και illustrator στο σινεμά σχεδιάζοντας τίτλους και αφίσες για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες καθώς και εξώφυλλα δίσκων. Ταυτόχρονα με τα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ, έχει ξεκινήσει την προ-παραγωγή της μεγάλου μήκους Ακρυλικό (βασισμένη στην ομότιτλη μικρού του μήκους), η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση για την παραγωγή της από το ΕΚΚ και την ΕΡΤ και στήριξη από το πρόγραμμα MEDIA.