Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Το Ταξίδι της Φάλαινας ανοίγει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το “Ταξίδι της Φάλαινας” του Φίλιπ Γιούργιεφ, είναι η ταινία που ανοίγει απόψε 5 Νοεμβρίου το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο “Σινεμά με κάθε τρόπο”, απηχώντας την επιμονή των διοργανωτών να κρατήσουν ζωντανούς χρόνιους και ιστορικούς θεσμούς πολιτισμού του τόπου.

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα χωριό φαλαινοθήρων στον Βερίγγειο Πορθμό, εκεί όπου η Ρωσία συναντά την Αλάσκα, όπου οι άνδρες καταφεύγουν στο online chat. Ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος, ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ και όταν  βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Στο φετινό φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου όπου θα προβληθούν 177 ταινίες, περιλαμβάνονται προβολές από το παγκόσμιο, ανεξάρτητο σινεμά, την πρόσφατη ελληνική παραγωγή και αφιερώματα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας στο www.filmfestival.gr. Μέσω της ιστοσελίδας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί με μια εγγραφή και αντίτιμο 3 ευρώ να παρακολουθεί την ταινία της αρεσκείας του.

Η ταινία που θα κλείσει τη διοργάνωση θα είναι το «Δεν θα ξαναχιονίσει» των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα και Μίχαου Ένγκλερτ.

Από την ελληνική παραγωγή θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ταινίες, από τις οποίες 15 σε πρώτη προβολή, ενώ θα προβληθούν και οι βραβευμένες ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Με θέμα «Οικειότητα, Μια Σύγχρονη Τυραννία» εμπνευσμένη από το βιβλίο του αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σέννετ, «Η τυραννία της οικειότητας» (εκδόσεις Νεφέλη), διαγωνίζονται δώδεκα ταινίες στο διεθνές πρόγραμμα. Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες, τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, όπου συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προβάλλονται 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, το «Daniel ’16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη.

Με τίτλο «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)» το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς και δυο αφιερώματα στο έργο της Νορβηγίδας δημιουργού Άνια Μπρέιεν, πρωτοπόρου του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία και της Τσέχας Βέρα Χιτίλοβα από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του «τσεχικού νέου κύματος».

Από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στο κανάλι του Φεστιβάλ στο youtube, θα πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναντήσεις με τους σκηνοθέτες από τα τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors και από τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος.

Παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τα Σαββατοκύριακα 7, 8 και 14, 15 Νοεμβρίου  προβολές από το Youth Screen του Φεστιβάλ.

Αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες εμπνευσμένες από έργα του διεθνούς διαγωνιστικού με θέμα «Οικειότητα, μια σύγχρονη τυραννία», θα βρίσκονται σε αναπάντεχα σημεία της πόλης και σε τοίχους κτηρίων της προβλήτας του λιμανιού. Επίσης φωτογραφίες από τη βιντεοεγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα, «Γεγονότα Συντελεσμένου Μέλλοντος», θα εκτίθενται σε banner, ενώ εγκατάσταση του φωτογράφου Νίκου Ράκκα θα εκτίθεται στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό. Την ίδια ώρα η Όλγα Σφέτσα παρουσιάζει μια οπτική εγκατάσταση στην προβλήτα του λιμανιού.