Εγκατάσταση Εικαστικά

Solidus στην Ελευσίνα

Την ανάδειξη της καταγωγής της λέξης αλληλεγγύη ( solidarity) από την ύλη (solidus), επιχειρεί η η εικαστικός  Θεοδώρα Κώτση – Φελίτσι με την εικαστική εγκατάσταση «Solidus: Με την ύλη για την αλληλεγγύη» που θα εγκαινιασθεί στις 29 Οκτωβρίου στην πλατεία Νεολαίας της Ελευσίνας.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης από τις 15-20 Οκτωβρίου και με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας,  στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016 και της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Η σιδηροκατασκευή που θα σχηματίζει τη λέξη solidus, διαστάσεων 2 μ. Χ 11 μ., και που θα γεμίσει με πέτρες (θα ζυγίζει έτσι 8.000 κιλά) έχει την πρόθεση να αναδείξει την καταγωγή της λέξης αλληλεγγύη ( solidarity) από την ύλη (solidus). Τα υλικά της εικαστικής παρέμβασης είναι στενά δεμένα με την σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της πόλης και της γης της Ελευσίνας. Η συμμετοχή των φορέων, των πολιτών και μαθητών που θα κληθούν να «βάλουν» τη δική τους πέτρα στην κατασκευή έχει σαν στόχο να αναδείξει την ανάγκη συμμετοχής σαν ένα τρόπο παρέμβασης της κοινωνίας στους δύσκολους σημερινούς καιρούς της κρίσης.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν πιο συγκεκριμένα ως εξής:

–   Τη Δευτέρα 17/10 στις 5:00 το απόγευμα θα φιλοξενηθεί ο Σύλλογος  Εθελοντών Θριασίου Πεδίου

–           Τετάρτη19 Οκτωβρίου (από 10:30 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι) στο προαύλιο του 1ου & 3ου Γυμνάσιου Ελευσίνας θα γίνουν δρώμενα και στη συνέχεια οι μαθητές θα τοποθετήσουν στην κατασκευή της πράσινης πλατείας τη δική τους πέτρα.

–           Από τις 19/10 και για όλη την εβδομάδα μαθητές του Λυκείου Ελευσίνας θα ζωγραφίσουν με έργα δικής τους έμπνευσης τη βάση της κατασκευής

–           Την Τετάρτη 19/10 από τις 1:30 έως τις 5:00 το απόγευμα θα πάρουν μέρος στην κατασκευή της παρέμβασης παιδιά και μεγάλοι που φιλοξενούνται στον καταυλισμό των προσφύγων

–           Από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου οι πολίτες της Ελευσίνας τοποθετούν την πέτρα τους, στην οποία θα μπορούν να γράψουν κάποιο σημείωμα ή αφιέρωση.

–           Τα επίσημα εγκαίνια της παρέμβασης θα γίνουν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου(11.00 π.μ.)  με τη συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας και χορευτικών εκδηλώσεων.