Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Πρεμιέρα για την 72η Berlinale

Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, με καθημερινά rapid test, χρήση μάσκας, μείωση κατά 50% της χωρητικότητας, αλλά και ακύρωση όλων των πάρτι, κάνει σήμερα πρεμιέρα το 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ταινία «Peter von Kant» του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Francois Ozon, μια ελεύθερη ερμηνεία της ταινίας του Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», κάνει ποδαρικό στη Berlinale, με πρωταγωνιστές τους Denis Ménochet, Isabelle Adjani και Hanna Schygulla.

Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης M. Night Shyamalan ενώ η Γαλλίδα ηθοποιός Isabelle Huppert θα βραβευτεί με Τιμητική Χρυσή Άρκτο για το σύνολο του έργου της.

Η ελληνική παρουσία

Στο Διαγωνιστικό του προγράμματος Encounters, θα κάνει πρεμιέρα «Η πόλη και η πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή, έργο που κινείται στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αντλώντας τη θεματική του από τη σύγχρονη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στην 72η Berlinale θα προβληθούν επίσης και οι μικρού μήκους «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου και «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη

«Θέλουμε το φεστιβάλ να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία, στους κινηματογράφους και τους θεατές του κινηματογράφου, αλλά και στον πολιτισμό συνολικά: χρειαζόμαστε τον κινηματογράφο, χρειαζόμαστε πολιτισμό», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ, Κλόντια Ροθ.

Τα βραβεία της 72ης Berlinale που θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου, θα απονεμηθούν στις 16 του μήνα.

Μάνια Ζούση