Κινηματογράφος

Ο Σαρλώ στο Ηρώδειο

Ο Σαρλώ

Η εμβληματική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας», θα φιλοξενηθεί το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουνίου στο Ηρώδειο, μεταμορφώνοντας το ρωμαϊκό θέατρο σε θερινό σινεμά.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας με την μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος ο Τσάπλιν.

Σημείο αναφοράς στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης «Ο Χρυσοθήρας» είχε γυριστεί και προβληθεί το 1925 ως βωβή ταινία. Η εξάπλωση και καθιέρωση του ομιλούντος κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 έθεσεωστόσο νέα δεδομένα για τον ευφυή Άγγλο ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Τσάρλι Τσάπλιν. Έτσι δεκαεφτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της ταινίας του ο Τσάπλιν αποφάσισε να την επανεκδώσει με μουσική επένδυση την οποία υπέγραφε ο ίδιος. Έκτοτε για τους περισσότερους θεατές κορυφαίες σκηνές όπως το εορταστικό δείπνο που περιλαμβάνει ένα βραστό μποτάκι ή η έξοχη, επιτραπέζια χορογραφία που εκτελεί ο Σαρλώ με δύο ψωμάκια καρφωμένα σε δύο πιρούνια (σκηνή γνωστή ως TheOceanaRollDance) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες μελωδίες.

Η μουσική για τον «Χρυσοθήρα», υποψήφια για Όσκαρ το 1943, είναι έντονα περιγραφική, εκφράζοντας ηχητικά έννοιες, όπως η αγάπη, η σύγκρουση, η πείνα ή η περηφάνια αλλά και πιο απτά φαινόμενα, όπως έναν λόξυγκα ή έναν χιονοπόλεμο. Με λειτουργικό τρόπο ο Τσάπλιν ενσωμάτωσε επίσης «δάνεια» τόσο από δημοφιλή τραγούδια της εποχής, όπως τα “Bonnie Banks of Loch Lomond” και “For He’s A Jolly Good Fellow”, όσο και από γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως είναι το Πέταγμα της μέλισσας του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, το βαλς από την Ωραία Κοιμωμένη του Τσαϊκόφσκυ και μία μελωδία από την Ρομάντσα, έργο 118 αρ.5 του Μπραμς για πιάνο.

 

 

Δευτέρα 23 Ιουνίου

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές εισιτηρίων:

€30(Ζώνη Α΄), 15 (Άνω Διάζωμα), 10 (φοιτητικά), 5 (άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α)).