Βιβλίο

Εξαντλήθηκαν οι πρώτοι “Τίτλοι τέλους” του Μάρκαρη

Πέτρος Μάρκαρης

Συγγραφέας που έχει βιωματική σχέση με τους ήρωές του, ο Πέτρος Μάρκαρης, έχει δημιουργήσει φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο που φτάνουν μάλιστα πολλές φορές σε ευφάνταστες ακρότητες.

Μία από αυτές ο μάγειρας σε εστιατόριο του Σαν Ντιέγκο, που είχε δώσει τιμής ένεκεν το όνομα του αστυνόμου Χαρίτου σε ένα από τα πιάτα του.  Ο Μάρκαρης κατάλαβε νωρίς ότι η φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος είναι ένα ωραίο μέσο για να μιλήσεις για κοινωνικά θέματα και στην τριλογία της κρίσης προσπάθησε να περιγράψει την ελληνική κατάσταση χρέους παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

Δείγμα της ντόπιας δημοφιλίας του, η εξάντληση, σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου, των πρώτων πεντακοσίων υπογεγραμμένων αντιτύπων από το «Τίτλοι τέλους – ο επίλογος», τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας για την κρίση, που κυκλοφορεί, όπως και όλα τα προηγούμενα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Από την Δευτέρα 23 Ιουνίου το βιβλίο θα διατίθεται κανονικά από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “Γαβριηλίδης”, επί της οδού Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι. Την τριλογία εγκαινίασαν τα «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» (2010), ακολούθηε η «Περαίωση» (2011), και το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» (2012), όπου στην Αθήνα της κρίσης ο αστυνόμος Χαρίτος συνεχίζει να κυνηγά δολοφόνους που διαρκώς του ξεφεύγουν και να διατυπώνει την ίδια εμμονική ερώτηση «ποιος είναι ο κακός». Στο βιβλίο κάποιος δολοφονεί πρόσωπα της γενιάς του Πολυτεχνείου που «αντάλλαξαν» την αντιδικτατορική τους δράση με πολιτικά αξιώματα και μεγαλοεπιχειρηματικές καρέκλες. Απομένει να δούμε το ιστορικό υπόβαθρο και την αφήγηση που επιλέγει ο Μάρκαρης στο « Τίτλοι τέλους – ο επίλογος», τελευταίο βιβλίο της σειράς της κρίσης.