Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Νίκος Αυγουστίδης: «Η ομορφιά της εικόνας εμπεριέχει ζωή και θάνατο»

 «Το ”UMMI” που στα αραβικά σημαίνει «μητέρα μου», είναι μια ταινία της οποίας την ιστορία έγραψα πριν δύο χρόνια. Πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη των προσφυγικών ροών , τα μεμονωμένα γεγονότα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν αρκετά και τραγικά», γράφει στο artplay.gr ο κινηματογραφιστής Νίκος Αυγουστίδης που βραβεύτηκε  στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας με το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη ”Ντίνος Κατσουρίδης”

«Πρόθεση μου κατά την συγγραφή και την κατασκευή της ταινίας δεν ήταν η δημιουργία ενός προσφυγικού action drama  κι αυτό νομίζω είναι εμφανές . Η μνήμη και η εικόνα είναι δύο από τα κυριότερα και πιο ουσιαστικά συστατικά της κινηματογραφικής τέχνης . Γι αυτό το λόγο προσπάθησα να αποτυπώσω απλά μέσα από την τραγική ιστορία του μικρού Μοχάμεντ το πως οι ίδιες εικόνες μπορεί να είναι θεμέλια αντιθετικών αναμνήσεων , κατασκευαστικα υλικά διαφορετικών συναισθημάτων , απαρχές διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών .

Έτσι οι εικόνες ανέμελου ελληνικού καλοκαιριού , κατάφωτες και ντυμένες με τις ξέγνοιαστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων μπορούν σε άλλα μάτια να συνθέτουν ένα σκηνικό φρίκης για μελλοντικές αναμνήσεις . Η ομορφιά της εικόνας εμπεριέχει ζωή και θάνατο μαζί , είτε πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού που ψάχνει εναγωνίως τη μητέρα του ανάμεσα στα πτώματα που ξέβρασε το κύμα είτε πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που η ανεμελιά του συνθλίβεται από τη μια στιγμή στην άλλη .

Οι δυσκολίες των γυρισμάτων πολλές . Ξεπεράστηκαν όμως με την εξαιρετική συνεργασία όλων όσων συμμετείχαν στο γύρισμα , με την πολύτιμη βοήθεια αρκετών κατοίκων της Χίου(στην παραλία Μαύρα Βόλια της νότιας Χίου έγιναν τα γυρίσματα)και πολλών φίλων .

 UMMI_02

Ο Νίκος Αυγουστίδης γεννήθηκε στη Χίο το 1977 . Σπούδασε Ιατρική στην Τσεχία (Πανεπιστήμιο  Masaryk Brno)  και Κινηματογράφο στην Αθήνα στην Σχολή Σταυράκου .   Το UMMI είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Σταυράκου.

 UMMI_03

Στην ερώτηση πώς συνομιλεί τέχνη και επιστήμη στη ζωή του, ο Νίκος Αυγουστίδης απαντά:

«Οι σπουδές της Ιατρικής εκτός από το επιστημονικό πεδίο γνώσης που δεν έχει προφανώς καμία σχέση με την ενασχόλησή μου με τον Κινηματογράφο, μου διεύρυναν τα όρια της υπομονής μου και της συνέπειάς μου στην λεπτομερή οργάνωση της  κατασκευής μιας εν δυνάμει ταινίας . Η ιατρική δεν εισβάλλει σε αυτά που θέλω να κάνω στο Σινεμά ως πλατφόρμα αυτοθεραπείας και άλλα παρόμοια κλισέ . Δεν έχω πρόθεση ούτε σκοπό να κάνω σινεμά που προσφέρει λύσεις , δίνει μηνύματα , ”γιατρεύει” ψυχές . Εξάλλου δεν πιστεύω σ’ ένα τέτοιου είδους σινεμά . Μ ενδιαφέρει αποκλειστικά η χειρουργική ακρίβεια σε αυτό που αφηγούμαι , ώστε το αποτέλεσμα να κεντρίζει το θυμικό του θεατή κι όχι τη νόηση . Άρα θα έλεγα ότι η Ιατρική έχει επιρροή στον τρόπο που κάνω σινεμά  ως προς την διαδικασία κι όχι ως προς τον σκοπό».

Το επόμενο σχέδιο του Νίκου Αυγουστίδη είναι η μικρού μήκους με τίτλο ”Reykjavik” με την οποία συμμετείχε στο φετινό Pitching Lab  της Δράμας . Ένα κοινωνικό παραμύθι για τα όνειρα στην κόψη του ξυραφιού στην εποχή που ο μοντέρνος φασισμός δείχνει να γιγαντώνεται.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Ο εξάχρονος Μοχάμεντ είναι μόνος του σε μια πολυσύχναστη παραλία του Αιγαίου. Κρυμμένος πίσω από έναν βράχο, παρακολουθεί τους λουόμενους και περιμένει τη μητέρα του να έρθει. Την έχασε στη θάλασσα, και τώρα πρέπει να τη βρει ξανά, για να συνεχίσουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς τη Δύση.

file-page1

Το ”UMMI” πριν τη Δράμα είχε ήδη ξεκινήσει την Φεστιβαλική του πορεία στο εξωτερικό.

Η Πρεμιέρα έγινε στο 22nd International Short Film Week Regensburg  (Mar 2016)στη Γερμανία όπου επιλέχτηκε από το κοινό στην πρώτη τριάδα προτίμησης του Φεστιβάλ.

Η ταινία προβλήθηκε στο  22nd Palm Springs International ShortFest 2016 (Jun 2016) Palm Springs, U S A  και στο  Odense International Film Festival OFF16 (Sep 2016) Odense, Denmark, και τα δύο Oscar Qualifying Festivals .

Επίσης προβλήθηκε στις Νύχτες πρεμιέρας ενώ τον Οκτώβριο ταξιδεύει πάλι στην Αμερική για το 2016 SAVFF GLOBAL SHORTS FORUM (Savvanah , Georgia , USA)και στην Ιταλία για το 22ο MedFilm Festival στην Ρώμη .

Μ. Ζ