«Η παράσταση Γκιακ ,είναι η σφοδρή προσπάθεια τεσσάρων φίλων – συν+γενών να συνδεθούν μ’ έναν ”παλιό” Λόγο ενός καινούργιου ανθρώπου(Δημοσθένη Παπαμάρκου ) , όπως έχω την ισχυρή εντύπωση ότι συνδέθηκα και εγώ, πολύ ορατά χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω με λόγια. Αυτός ο δεσμός- ο όχι εξ αίματος-είναι κοινός, ενιαίος και ατελής», σημειώνει στο artplay.gr ο ηθοποιός Θανάσης Δόβρης που σκηνοθετεί το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο Skrow Theater εκ νέου από τις 3 Οκτωβρίου. Και προσθέτει : « Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου-φίλους για την βοήθεια και την προσήλωση και αυτούς τους τέσσερις(Έυη Σαουλίδου, Γρηγόρη Ποιμενίδη, Σωτήρη Τσακομίδη, Στέλιο Ιακωβίδη), για την αγάπη.
Την παράσταση αυτή την αφιερώνω στο” αίμα” μου.
Θ. Δ
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, – που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα , είναι η χαρτογράφηση του ιστορικού τραύματος, το οποίο, επανερχόμενο εμμονικά μέσω της μνήμης, διαλύει την έννοια του παρόντος, και καταδικάζει τους αφηγητές σε μια κόλαση εξομολογήσεων χωρίς καμία πιθανότητα εξιλέωσης. Οι αφηγητές παύουν να είναι άνθρωποι και μεταμορφώνονται σε απορρίμματα μιας μνήμης που τους έχει αφήσει ημιθανείς, ένοχους, ανολοκλήρωτους. Σε ένα σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, οι τέσσερις ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν την λαιμαργία του παρελθόντος.
Το Γκιακ δεν επιθυμεί να είναι μια παράσταση, αλλά μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την ιστορική βία τόσο των χαρακτήρων όσο και με τη δική μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Δραματουργική επεξεργασία: Eλένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια: Έυα Γουλάκου
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Ντούνας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Πάνος Κούγιας, Παντελής Φλατσούσης
Σκίτσα/Ζωγραφιές: Hλίας Δόβρης
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης
Ερμηνεύουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Eύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου στις 21:00
Παραστάσεις: Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 έως Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο
Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι
Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)