Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Μ. Μαυρής: Το «Μανέκι Νέκο» είναι ένα σχόλιο πάνω στην επιθυμία

«Η ιδέα της ταινίας βασίζεται σε ένα βίωμα που είχα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στη Μυτιλήνη», ομολογεί στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής για την ταινία του «Μανέκι Νέκο», που στο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, απέσπασε πέντε βραβεία: τρεις τιμητικές διακρίσεις (μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής, σχεδιασμού ήχου), το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών και βραβείο – κίνητρο από το Ε.Κ.Κ.

« Δεν μου έφταναν τα χρήματα για να μεταφερθώ από το λιμάνι στο στρατόπεδο κι έτσι αποφάσισα να μοιραστώ τη διαδρομή του ταξί με μία άγνωστη γυναίκα. Χωρίς να συνεννοηθούμε υποδυθήκαμε ότι γνωριζόμαστε για να χρεωθούμε μονή διαδρομή. Ο οδηγός δεν κατάλαβε τίποτα, φτάσαμε στους προορισμούς μας και ο καθένας πήρε τον δρόμο του.

Τότε αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε αν με κάποιον τρόπο μας αποκαλυπτόταν ότι όντως γνωριζόμασταν, τι ιστορία θα μπορούσε να προκύψει.

Πολύ αργότερα, γνώρισα την ηθοποιό και σεναριογράφο Κατερίνα Μαυρογεώργη και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μαζί την ιδέα, έχοντας ως κοινό στόχο να κάνουμε ένα σχόλιο πάνω στην επιθυμία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ψυχαναλυτικό θρίλερ που ακροβατεί μεταξύ του φανταστικού και του ρεαλιστικού με αινιγματικές μεταπτώσεις από την καθημερινότητα στη φαντασίωση και πίσω. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα ταξί που κινείται μέσα στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει και έναν μη τόπο. Μέσα εκεί, το παρελθόν συναντά το μέλλον και οι αγωνίες του πρωταγωνιστή έρχονται σε αντιπαράθεση με τα θέλω του. Ο χώρος μεταμορφώνεται ελεύθερα και οδηγεί την πλοκή στην κορύφωσή της.  Ένα ονειρικό σύμπαν που διαστέλλεται και απογειώνεται εφιαλτικά έχοντας ως αντίστιξη, μια ανακουφιστική προσγείωση στην πεζή καρδιά της πόλης, που απαλύνει το ρυθμό και αφήνει μετέωρο τον θεατή.

Αγαπημένη μου φράση από την ταινία: “την τελευταία φορά που έμεινα ξάγρυπνος δύο νύχτες έσπασα το δόντι μου»

Μανώλης Μαυρής

Η ταινία επιλέχτηκε επίσημα στο BFI London Film Festival, όπου και θα κάνει την διεθνή της πρεμιέρα τον Οκτώβρη .

Θα διαγωνιστεί επίσης στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της αθήνας – νύχτες πρεμιέρας και θα προβληθεί την Τετάρτη 27/9 στις 17:30 στο odeon όπερα.