Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Δέσποινα Κούρτη: Η «Ουρανία» στο κέντρο ενός κάδρου

«Όλα ξεκίνησαν με τη φανταστική εικόνα μιας εύσωμης γυναίκας να κάνει έρωτα με ένα νεαρό άντρα στην παραλία. Αυτή ήταν η αφορμή. Σταδιακά άρχισε να χτίζεται ο χαρακτήρας της  Ουρανίας. Γράφοντας το σενάριο κατάλαβα πως το θέμα της γυναικείας φύσης και σεξουαλικότητας ήταν κάτι που με περιτριγύριζε. Προσπάθησα έτσι να χτίσω την ιστορία της Ουρανίας πάνω σε αυτό το θέμα», εξηγεί στο artplay.gr η νεαρή σκηνοθέτις Δέσποινα Κούρτη, που απέσπασε το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία με την ταινία «Ουρανία» στο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Πιο συγκριμένα, η ιστορία μιλάει για την Ουρανία, μια μεσήλικη γυναίκα που έχει παραμελήσει τον εαυτό της. Η ίδια δεν έχει ξεπεράσει το θάνατο του πατέρα της. Όλη της η καθημερινότητα στρέφεται γύρω από το ψιλικατζίδικο που της έχει αφήσει.

Η εμφάνιση ενός άγνωστου νεαρού, βοηθάει αυτή τη γυναίκα να ξαναβρεί κατά κάποιο τρόπο τη χαμένη της γυναικεία φύση. Στο τέλος της μέρας, η ηρωίδα μας, καταλαβαίνει κάτι πολύ σημαντικό, πως είναι ακόμα «ζωντανή».

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Το ταινιάκι αυτό πραγματοποιήθηκε οικογενειακά, πράγμα που είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Από την μία πλευρά οι απαιτήσεις της ταινίας ήταν δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς από μια τόσο μικρή παραγωγή, πχ. πολλά locations, απαιτητικές σκηνές γυρίσματος κ.α. Από την άλλη αυτό μας έδεσε σαν ομάδα, δημιουργήθηκαν φιλίες και ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Όλοι οι συντελεστές κατανόησαν εξαρχής τι ιστορία πάμε να πούμε, και ο καθένας μας έκανε το καλύτερο δυνατό.

Η απόφαση να γυριστεί η ταινία στο φορμάτ 4:3 πάρθηκε από κοινού με τον διευθυντή φωτογραφίας, Γιώργο Βαλσαμή. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο υπηρετήσαμε το θέμα της «Ουρανίας». Περιορίσαμε την ηρωίδα  σε ένα τετράγωνο κάδρο, θέλοντας να δείξουμε αντίστοιχα πόσο εγκλωβισμένη είναι στη ζωή της. Θέλοντας να πούμε μια ανθρωποκεντρική ιστορία, φέραμε τους ήρωες και τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους στο κέντρο του κάδρου.

Η Χαρά Βλάχου ανέλαβε την παραγωγή, την εκτέλεση παραγωγής και εγώ την σκηνοθεσία. Σιγά σιγά βρέθηκαν και οι υπόλοιποι συνεργάτες χάριν των οποίων υπάρχει και η ταινία. Η βοήθεια της Φωτεινής (Μπαξεβάνη) ήταν πολύτιμη. Ήταν πολύ γενναιόδωρη σε όσα της ζήτησα να κάνει και την ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Τα βραβεία τα οποία κέρδισε η ταινία από το Φεστιβάλ Δράμας ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Ήταν μια επιβράβευση για τους κόπους μας και κίνητρο για το επόμενο βήμα.

Δέσποινα Κούρτη

Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Ηλίας Μουλάς, ειδική εμφάνιση: Κώστας Λάσκος

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δέσποινα Κούρτη / Παραγωγή: Χαρά Βλάχου, Δέσποινα Κούρτη, Lucifer’s Eye Films / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής / Production Design: Ερμίνα Αποστολάκη / Make Up: Δώρα Νάζου / Ηχοληψία: Θανάσης Παπαγεωργίου / Μοντάζ: Βαγγέλης Σέρφας / Color Grading: Authorwave / Σχεδιασμός Ήχου, Μιξάζ: Βάλια Τσέρου / Βοηθοί Σκηνοθέτη: Φαίδρα Τσολίνα, Χαρά Σταυρακάκη / Script Supervisor: Έλενα Παπασταύρου, Κωνσταντίνος Καλογρίδης / Ά Βοηθός Κάμερας: Βασίλης Γαβράς / Β’ Βοηθός Κάμερας: Σωτήρης Κώνστας / Βοηθός Σκηνογράφος: Κατερίνα Μπασκουτα / Οργάνωση – Διεύθυνση Παραγωγής: Χαρά Βλάχου / Βοηθοί Παραγωγής: Ελένη Λαζαρίδη, Musab Ellataya, Δημήτρης Αμπατζής