Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

«Λεπτές γραμμές». Τρία πρόσφατα ντοκιμαντέρ από γυναίκες δημιουργούς

Τέσσερις ντοκιμαντερίστριες κινούνται με βαθειά ευαισθησία, νηφαλιότητα, και συχνά με φίνο χιούμορ, πάνω σε λεπτές γραμμές που διασχίζουν τόπους, μνήμες, ιστορία, που οδηγούν ίσως σε κάποια πατρίδα,

κάποιο καταφύγιο, κάποια ταυτότητα, σίγουρα όμως χαράσσουν μέσα μας, αλλά και στην Ευρώπη του παρόντος, δρόμους όπου συναντιούνται οι αναζητήσεις, οι αγωνίες και οι ελπίδες όλων μας, πέρα από διακρίσεις και μισαλλοδοξίες.

Είναι οι Regina Schilling, Judith Keil, Antje Kruska, Jo-Anne Velin που μας μεταφέρουν από τη Γερμανία του σήμερα στη Γιουγκοσλαβία των παρτιζάνων του Τίτο, από την Αφρική και την Ασία του σήμερα στη Γερμανία του πολυπόθητου προσφυγικού ασύλου, από τον Καναδά και το Βερολίνο στην Ανατολική Σαξονία των ημερών μας.

Τρεις από αυτές, η Regina Schilling, η Antje Kruska και η Jo-Anne Velin θα βρεθούν στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους «Τα γυαλιά του Τίτο», «Γη εν όψει» και «One Fine Line» σε προβολές που είναι με ελευθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόγραμμα

ansicht-07_cop.Uli Grohs

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, 20:30
H Regina Schilling παρουσιάζει την ταινία της Τα γυαλιά του Τίτο (Γερμανία 2014, 90΄)
(Titos Brille)

Η Adrianna Altaras, γεννημένη το 1960 στο Ζάγκρεμπ από γονείς Εβραίους, έκανε στη Γερμανία καριέρα ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Τώρα αναζητά τις ρίζες της, ταξιδεύοντας από το Βερολίνο και το Γκίσεν στην Κροατία και την Ιταλία και πάλι πίσω. Το ντοκιμαντέρ διερευνά στην διαδρομή την οδυνηρή, αλλά και αστεία ιστορία μιας οικογένειας που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος και φτάνει μέχρι και τα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, τη γερμανική κατοχή στη Γιουγκοσλαβία και τη δράση των παρτιζάνων του Τίτο. Επιστρέφοντας στους τόπους του παρελθόντος η Adrianna Altaras αναζητά την ταυτότητά της, την τόσο περίπλοκη, αλλά εν τέλει και τόσο ευρωπαϊκή.

Jakob Altaras as military doctor and his daughter Adriana Still from TITO'S GLASSES, a documentary by Regina Schilling produced by zero one film / 2014 co-produced by SWR funded by Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg, Filmfšrderungsanstalt FFA

Jakob Altaras as military doctor and his daughter Adriana
Still from TITO’S GLASSES, a documentary by Regina Schilling
produced by zero one film / 2014
co-produced by SWR
funded by Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg, Filmfšrderungsanstalt FFA

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen η ταινία προβάλλεται και στο Φεστιβάλ AegeanDocs, στη Μυτιλήνη (3/10), παρουσία επίσης της δημιουργού.

Η Regina Schilling (Ρεγκίνα Σίλινγκ) γεννήθηκε το 1962 στην Κολωνία, σπούδασε Γραμματολογία και Παιδαγωγικά και εργάζεται από το 1997 στο δημοσιογραφικό χώρο. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Grimme-Preis για το ντοκιμαντέρ της Geschlossene Gesellschaft – Der Missbrauch an der Odenwaldschule (Κλειστή κοινωνία – Η κακοποίηση στο σχολείο Odenwald)
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015, 20:30
Η Antje Kruska παρουσιάζει την ταινία που γύρισε από κοινού με την Judith Keil «Γη εν όψει» (Γερμανία 2013, 93΄)
(Land in Sicht)

Regieduo Kruska_Keil_copyright Fredrik Barkenhammar

Στο Bad Belzig, στο Βρανδεμβούργο, 80 χιλ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου τρείς πρόσφυγες που περιμένουν να τους δοθεί άσυλο, βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα αβέβαιο μέλλον: Ο Abdul, γιος σεΐχη, έχει έρθει από την Υεμένη. Ο Farid έχει δραπετεύσει από το Ιράν. Ο Brian έχει φύγει από το Καμερούν.

landinsicht_08

Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό υπόβαθρο που δεν συναντιούνται ποτέ στην ταινία, που βρίσκονται στον ίδιο τόπο, ζουν στην ίδια εστία, που έχουν σχεδόν τα ίδια βιώματα σε μια χώρα που δεν τους καταλαβαίνει και που οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Το ντοκιμαντέρ μιλά για δυσπιστία και καλή θέληση, για εμπειρίες με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για όνειρα που συχνά παραμένουν άπιαστα.

Η ταινία κέρδισε το 2013 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας το Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut.

landinsicht_21b

Η «Γη εν όψει» προβάλλεται επίσης σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen στο Φεστιβάλ AegeanDocs στη Μυτιλήνη (2/10).

H Antje Kruska (Άντγιε Κρούσκα) γεννήθηκε το 1973 στο Dortmund. Σπούδασε στη Γρανάδα και στο Βερολίνο Δημοσιογραφία, Ισπανικά, Κοινωνιολογία, Σκανδιναβική Φιλολογία και Θεατρολογία.

Η Judith Keil (Γιούντιθ Κάιλ) γεννήθηκε το 1973 στο Straubing. Σπούδασε στο Βερολίνο Γερμανική Φιλολογία, Δημοσιογραφία, Θεατρολογία, Κινηματογράφο και Τηλεόραση.
Η ταινία «Γη εν όψει» είναι η έβδομη ταινία που οι δυο κινηματογραφίστριες γυρίζουν μαζί.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, 20:30
H Jo-Anne Velin παρουσιάζει την ταινία της One Fine Line (Γερμανία/Καναδάς, 2013, 65΄)

Jo-Anne-1_cop.Thomas Beetz

Schwarzheide: Ένα μικρό κομμάτι γης στο νότιο Βρανδεμβούργο που πάνω του βαραίνει ιστορία, προ πολλού ξεχασμένη: Μια πορεία θανάτου εγκλείστων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προς το τέλος του πολέμου.

One Fine Line_ Still, Stuhl_ Screen Shot, copyright Jo-Anne Velin

Η Jo-Anne Velin κάνει σήμερα εκείνη την ίδια πορεία που έκανε ο πατέρας της το 1945. Ακολουθώντας το χάρτη που έφτιαξε με τα χέρια της, βαδίζει πάνω σε κείνη τη λεπτή γραμμή που διασχίζει ένα φυσικό και συναισθηματικό γεωγραφικό χώρο κι ανακαλύπτει τη σύγχρονη πραγματικότητα των ανθρώπων – κυρίως εκείνη των γυναικών και κοριτσιών – που ζουν, βαθειά ριζωμένοι στην πατρίδα τους, κατά μήκος αυτής της γραμμής.

Συνοδοιπόρος της, η κατά το ήμισυ Γερμανίδα κόρη της, φωνή μιας νέας γενιάς, καθαρή και φυσική όσο και ο ήχος της ταινίας, συγκρατημένη, διακριτική και αμερόληπτη όσο και η κάμερα που ποτέ δεν τη δείχνει.

One Fine Line_Still, Fues im Fluss, screen shot_ Copyright Jo-Anne Velin...

Συνομιλήτρια της Jo-Anne Velin στη συζήτηση με το κοινό, η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου

H Jo-Anne Velin, Καναδή δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια, ζει στο Βερολίνο. Ο αυθεντικός ήχος παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στο έργο της.
Η ταινία της One Fine Line παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Λειψίας το 2013.

Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210366100
5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2015