Κινηματογράφος

Μανώλης Μαυρής: Με ενδιαφέρει η «αναστολή της δυσπιστίας»

Με ένα βραβείο για την καλλιτεχνική αρτιότητα της ταινίας του «Blue Train», έφυγε από την Δράμα ο 27χρονος σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής. Ο νεαρός σκηνοθέτης μιλά στο artplay.gr .

-Η απονομή του βραβείου συνοδεύτηκε από το σκεπτικό των κριτών περί «καλλιτεχνικής αρτιότητας» της ταινίας. Σε ενδιαφέρει περισσότερο το σωστό κάδρο και η άρτια φωτογραφία ή ένα καλό σενάριο;

«Αναμφίβολα το σενάριο αποτελεί την ουσιαστική βάση μίας καλής ταινίας. Το κάδρο και η φωτογραφία είναι εργαλεία που οφείλουν να υπηρετούν την ιδέα έτσι ώστε να οικοδομηθεί ο κόσμος του σεναρίου. Από τη μικρή εμπειρία μου στο χώρο της σκηνοθεσίας και του σινεμά θεωρώ ότι όλα τα στοιχεία μιας ταινίας έχουν βαρύτητα και λειτουργούν συνολικά. Αν ένα κομμάτι υστερεί τότε θα υπάρχει πρόβλημα και στο σύνολο του έργου».

– Τι είναι αυτό που σε γοητεύει σε μια ταινία, από που εμπνέεσαι και τι σε ενδιαφέρει να αφηγηθείς ;

«Με ενδιαφέρει το φαινόμενο της «αναστολής της δυσπιστίας». Το σημείο της ταινίας όπου ο θεατής αναστέλλει την δυσπιστία του για χάρη του αφηγηματικού λόγου και γίνεται ευάλωτος στα μηνύματα της τέχνης. Οι ταινίες που μου προκαλούν αυτό το συναίσθημα πάντα με γοήτευαν».

-Ποιος είναι ο σκηνοθέτης που θαυμάζεις και η ταινία που δεν θα ξεχάσεις, το πλάνο, ο ηθοποιός, η ατάκα;

«Είναι πάρα πολλοί οι σκηνοθέτες που θαυμάζω και ακόμα περισσότερα τα πλάνα και οι σκηνές που με έχουν αγγίξει. Ωστόσο η πρώτη σκηνή που μου έρχεται στο μυαλό είναι από την Persona του Ingmar Bergman, η ερωτική σκηνή στη παραλία. Ίσως η πιο ερωτική σκηνή στην ιστορία του σινεμά».

-Πώς συνδυάζονται διαφήμιση και κινηματογράφος;

«Η διαφήμιση συνδυάζεται με τον κινηματογράφο, γιατί τα λεφτά που βγάζεις εκεί πάνε όλα για να κάνεις ταινίες»

-Ποια ιστορία αφηγείσαι στο Blue Train;

«Στο Blue Train αφηγούμαι το ψυχαναλυτικό ταξίδι στον χρόνο ενός ανθρώπου, ο οποίος παρακινείται από τη νοσταλγία προς την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας. Στο βαγόνι ενός τρένου, έναν μη-τόπο, όπου το φανταστικό και το αληθινό συνορεύουν, ο ήρωας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις φοβίες και τις αναμνήσεις του».

-Ποια είναι η επομένη ιστορία σου;

«Στην επόμενή μου ταινία καταπιάνομαι με την έννοια της μνήμης μέσα από την ερωτική ιστορία “δύο αγνώστων” που στην πορεία αποδεικνύεται ότι έχουν μοιραστεί κοινό παρελθόν».

BLUE TRAIN teaser from Manolis Mavris on Vimeo.

Ο Μανώλης Μαυρής σπούδασε γραφιστική και οπτική επικοινωνία στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Εργάστηκε στο post-production αγγλικών τηλεοπτικών σειρών του BBC και του Channel 4 και είναι σκηνοθέτης διαφημιστικών και μουσικών βίντεο.

To Βlue Τrain επιλέχτηκε στο Leeds International Film Festival στην κατηγορία Βest of British, στο Los Angeles Greek Film Festival και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Μάνια Ζούση