Κινηματογράφος

Κυπριακός Κινηματογράφος για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή

“Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική” είναι ο τίτλος του αφιερώματος που διοργανώνεται σήμερα και αύριο, Δευτέρα και Τρίτη 1η και 2 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννης από την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ, το Σπίτι της Κύπρου και το ΙΜΚ,

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το αφιέρωμα, το οποίο επιμελείται ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης, περιλαμβάνει προβολή ταινιών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), καθώς και συζήτηση την Τρίτη στις 12:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24).

Η ΕΙΣΟΔΟΣ στις προβολές και τη συζήτηση είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.

Για τις προβολές, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (τηλ: 210-3418.579, Δευ-Παρ 11:00-14:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Πρόγραμμα των προβολών

Σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Κάτω από τ’ άστρα», σε σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστου Γεωργίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Άκης Σακελλαρίου, Στέλλα Φυρογένη, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

Η ζωή του μικρού Λουκά αλλάζει βίαια με την τουρκική εισβολή. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ξυλουργός πλέον, παραμένει κολλημένος στις αναμνήσεις του. Η Φοίβη αντίθετα ζει στο παρόν. Γι’ αυτήν τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκαιρία να κάνει την πλάκα της και να βγάλει χρήματα. Με τη βοήθεια της Φοίβης, ο Λουκάς καταφέρνει να περάσει κρυφά την πράσινη γραμμή και να επισκεφτεί τον τόπο όπου γεννήθηκε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ερωτευτούν και θα δουν υπό διαφορετικό πρίσμα τις ζωές τους.

Kato_ap_t_Astra

Στις 9.00 μ.μ θα προβληθεί «Ο βιασμός της Αφροδίτης». Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Πάντζης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Τύμβιος, Θάλεια Αργυρίου, Ηλίας Αλετράς, Παντελής Αντωνάς, Φλωρεντία Δημητρίου, Κυριάκος Δημητρίου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη ο οποίος, μερικά χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, επιστρέφει στην Κύπρο και ψάχνει να βρει τα ίχνη της οικογένειάς του που αγνοείται στα κατεχόμενα. Η ταινία αποτυπώνει πιστά ένα από τα μεγαλύτερα, και μέχρι σήμερα άλυτα, προβλήματα που προέκυψαν στην Κύπρο, μετά την εισβολή.

andreas-pantzis

Στις 7.00 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Δρόμοι και πορτοκάλια». Σκηνοθεσία- σενάριο: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν. Ηθοποιοί: Βάνα Ραμπότα, Στέλλα Φυρογένη, Στάθης Λιβαθινός.

Η ταινία έχει ως αντικείμενό της το ευαίσθητο θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Δύο αδελφές, η Δάφνη και η Άννα, θεωρώντας πως ο αγνοούμενος πατέρας τους είναι ζωντανός, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Τουρκία προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Ώρα 9.00 μ.μ “Τριμίθι” Κώστα Χραλαμπίδη 

Αφηγητής: Κώστας Χαραλμπίδης (1988). Στο Τριμίθι, κυπριακό χωριό στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη, οι κάτοικοι, που ζουν ως πρόσφυγες στον τόπο τους, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στους νεότερους, σαν μια καταγραφή μνήμης, την εικόνα της ιστορίας και της ζωής τους εκεί.

Στο Βιβλιοπωλείο Ιανός θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική» την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 12:30 και την οποία θα συντονίσει ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης. Θα συμμετέχουν οι δημιουργοί: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Χρήστος Γεωργίου, Ανδρέας Πάντζης, Γιάννης Οικονομίδης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, κοινό. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.