Θέατρο

Η γη δε χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους

“Δεν πουλώ ύφος, στυλ, λογοτεχνία. Δεν γράφω διηγήματα. Καταθέτω γεγονότα και συμπτώματα της εποχής που ζω. Όλα όσα γράφω συνέβησαν. Σε μένα ή σε άλλους”, γράφει στο «Επάγγελμα Πόρνη» η Λιλή Ζωγράφου και ο Ένκε Φεζολλάρι εμπνέεται από το

εμβληματικό βιβλίο και σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες “Της Χούντας”.

Ιστορία πρώτη: Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας  που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμά της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

 

10694331_1519800751621646_3468666975825591122_o

Ιστορία δεύτερη: 1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας τις παραμονές Πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας –δεμένη στο κρεβάτι- πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

«Η ζωή περνά από μέσα μου, με διαποτίζει με την ασκήμια της, με γεμίζει λύσσα με την αδικία της την οργανωμένη, με ταπεινώνει με την ανημποριά μου ν’ αντιδράσω, να επαναστατήσω αποτελεσματικά, να υπερασπιστώ τον μαζικό μας εξευτελισμό. Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρονών θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, ν’ ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν. Όχι, η επανάστασή μου, δε θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός μου, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δε χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δε χωρά άλλα φερέφωνα… «, γράφει η Λιλή Ζωγράφου.

IMG_0521

 

Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Σκηνοθεσία

Ένκε Φεζολλάρι

Βοηθός Σκηνοθέτη

Μαριάνθη Γραμματικού

Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί:

Ένκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού

Μουσική:     Σταμάτης Κραουνάκης

Φωτογραφίες-βίντεο

Αθηνά Λιάσκου

 

Παραγωγή

Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Λυκόφως ΑΜΚΕ

σε συμπαραγωγή με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων

Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00

Έως 30 Δεκεμβρίου 2014