Θέατρο

Μίλτος Σωτηριάδης: “Προσπαθούμε να βρούμε έναν νέο δρόμο για να κάνουμε καλύτερο θέατρο”

Στη συνέντευξη Τύπου ενός θεατρικού οργανισμού οι ειδήσεις που βγαίνουν είναι… μία: ενδιαφέρουσες θεατρικές προτάσεις. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου (ΘτΝΚ) που βρίσκεται στον 21ο χρόνο λειτουργίας του πλέον, έκανε ποδαρικό στις φετινές θεατρικές συνεντεύξεις Τύπου.

Το σκηνικό γνώριμο τα τελευταία χρόνια. Στην κεντρική σκηνή του ΘτΝΚ τρεις καρέκλες μόνο. Εκεί κάθονται τα τελευταία χρόνια ο ιδρυτής του θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο εδώ και τρία υπεύθυνος του θεάτρου, Μίλτος Σωτηριάδης (γιος του Βαγ. Θεοδωρόπουλου) και η θεατρολόγος Μαρία Παπαλέξη που έχει την ευθύνη των παραγωγών και είναι από τους παλαιότερους «ενοίκους» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που αναφέρθηκε στο νέο άνοιγμα του ΘτΝΚ, αφού φέτος θα φιλοξενηθούν παραγωγές του και στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» καθώς και συμπαραγωγές του στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης. Κι αυτό ασφαλώς ήταν το στίγμα της συνέντευξης Τύπου, πέρα από τις παραστάσεις που θα δούμε. «Στην εποχή της κρίσης δεν πρέπει να γίνονται καλλιτεχνικές εκπτώσεις και γι’ αυτό εκτιμώ ότι άντεξε το θέατρο μας, παρά τις συνθήκες. Αναγκαστικά, για να προστατεύσουμε τα οικονομικά του θεάτρου, κάναμε παραστάσεις με λίγα πρόσωπα. Αν θέλουμε όμως να μας αφορά ο σύγχρονος πολιτισμός,  πρέπει να δίνεται φροντίδα στα πράγματα, γιατί αλλιώς θα μιζερεύουν δεν θα καλυτερεύουν», είπε.

Ο Μίλτος Σωτηριάδης είπε ότι «εμείς, η νεότερη γενιά στο θέατρο, έχει βρεθεί προ τετελεσμένων. Είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που στήθηκαν τα θέατρα στα χρόνια της κρίσης και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να το αλλάξουμε αυτό. Προσπαθούμε όμως να βρούμε έναν νέο δρόμο για να κάνουμε καλύτερο θέατρο» κι αυτό ασφαλώς δεν είναι άλλο από τις συνεργασίες και τις συμπαραγωγές. Και αμέσως μετά άρχισε να παρουσιάζει με ημερολογιακή σειρά τις 26 συνολικά παραστάσεις -στις οποίες θα πάρουν μέρος 45 ηθοποιοί- που θα δούμε σε όλους τους χώρους, τόσο στο Νέο Κόσμο, όσο και στο «Τζένη Καρέζη» και στο Θέατρο Τέχνης (μαζί με τα παιδικά και τα εφηβικά που είναι συνολικά τρία). Στις τρεις σκηνές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα δούμε συνολικά 19 παραστάσεις για μεγάλους, συν 2 για παιδιά, σαφώς λιγότερες από τις 23 περυσινές. Και ανάμεσά τους τέσσερις επαναλήψεις επιτυχημένων περυσινών παραστάσεων είτε στις σκηνές του Νέου Κόσμου είτε σε άλλες. Ετσι θα ξαναδούμε τη «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού, με την οποία ξεκινάει η φετινή σεζόν από τις 3 Οκτωβρίου, τον «Αρίστο» σε σκηνοθεσία  Γιώργου Παπαγεωργίου και βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, που μετακομίζει λόγω μεγάλης επιτυχίας στην Κεντρική Σκηνή (από 8 Οκτωβρίου), την υπέροχη «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ και της Ιώς Βουλγαράκη (στο Δώμα από 15 Οκτωβρίου) και, στο «Τζένη Καρέζη» τη μεγάλη επιτυχία του  Γιάννη Οικονομίδη, που παρουσιάστηκε για δύο σεζόν στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Στέλλα, κοιμήσου» (από 1 Οκτωβρίου). Θα παιχτεί ξανά (αλλά για πρώτη φορά στην Αθήνα, οπότε δεν λογίζεται ακριβώς στις επαναλήψεις) η μεγάλη επιτυχία της Εφης Σταμούλη στην παράσταση «Σωτηρία με λένε» σε κείμενο  Σοφίας Αδαμίδου και σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, παράσταση που επίσης παίχτηκε για δύο σεζόν στη Θεσσαλονίκη και στο ΚΘΒΕ (από 14 Δεκεμβρίου με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

Η «σκηνοθεσία» της παρουσίασης δεν άλλαξε κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά ή σε βίντεο μερικούς από τους πρωταγωνιστές των παραστάσεων. Σαν γενική εντύπωση είναι ότι η βεντάλια των παραστάσεων έχει απ’ όλα τα είδη του θεάτρου.

  • Εχει κλασικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου: «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τους Δημήτρη Ημελλο, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη (από 11 Οκτωβρίου), οι «Παλιοί Καιροί» του Χάρολντ Πίντερ που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Υπόγειο του Τέχνης

  • (από 29 Νοεμβρίου) και οι «Βρυκόλακες» του Χέρνικ Ιψεν, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (από τις 22 Φεβρουαρίου 2019), την «Τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου (τον Μαίο του 2019), «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ (μια από τις εκπλήξεις της συνέντευξης Τύπου), που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καραντζάς τον Μάιο του 2019, αλλά και τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου, που θα παρουσιάσει η Ειρήνη Φαναριώτη στο Δώμα (από 5 Οκτωβρίου) ή την «Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ φον Ζάχερ-Μαζόχ (σε σκηνοθεσία Σπύρου Κυριαζόπουλου, από 8 Οκτωβρίου).
  • Εχει ελληνικά θεατρικά κείμενα, σύγχρονα ή παλαιότερα: «Τα δάση στα γόνατα» του Ακη Δήμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, (από 21/1/19), το «Κουμ κουάτ» (η δεύτερη έκπληξη της χθεσινής συνέντευξης Τύπου), το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά

  • (από 25 Ιανουαρίου 2019), τον «Μύρτο» βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, σε

  • σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη (από 8/2/19), τις «Χρωματιστές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη (από 23/1/19), το «Βινύλιο» της Αννας Μιχελή σε σκηνοθεσία της ίδια (από 7 Δεκεμβρίου).

  • Εχει σύγχρονα ξένα θεατρικά κείμενα: το έργο του Σάιμον Στήβενς «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» στο «Τζένη Καρέζη», μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον που διασκεύασε ο Σάιμον Στήβενς και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (η πρώτη του έπειτα από 21 χρόνια εκτός ΘΝΚ, από τις 3 Νοεμβρίου), τη «Νύχτα των δολοφόνων» του

Χοσέ Τριάνα, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη (από 5 Οκτωβρίου), «Τα μάτια», του Αργεντινού Πάμπλο Μεσίες, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τη Μαρία Χατζηεμμανουήλ, από 17/1/19), το «Μυγοφαές» του Καταλανού Ζουάν Γιάγκο, σε σκηνοθεσία της ομάδας AbOvo (από 28/1/19), τον «Αγνό εραστή» του Ντέιβιντ Πλαντ, σε σκηνοθεσία Αρη Λάσκου (από 21/1/19),

  • το «Γελώντας άγρια» του Κρίστοφερ Ντούρανγκ, σε σκηνοθεσία Νάνσυς Μπούκλη, Πάνου Παπαδόπουλου (τον Μάιο του 2019).

Πλούσιο πρόγραμμα, με μερικούς από τους σημαντικότερους Ελληνες ηθοποιούς να πλαισιώνουν τις παραστάσεις. Και βεβαίως, από 11 ως 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις  και για οποιαδήποτε ημερομηνία στην τιμή των 7 ευρώ.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ