Κινηματογράφος

H «Μικρή λέσχη» ξαναζεί στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει από τον Ιανουάριο το θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές για τα μέλη της.


Η «μικρή λέσχη» προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες-δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου.
Το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» εγκαινιάζει τη «μικρή λέσχη» εντός του Ιανουαρίου και θα συνεχίσει με τον πρώτο κύκλο προβολών και τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες».
Το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Φε¬στιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinéma du réel τον Μάρτη του 2015 στο Παρίσι, όπου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ήταν το τιμώμενο κινηματογραφικό αρχείο της διοργάνωσης.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος θα εμπλουτιστεί και με άλλες ταινίες, που είχαν επιλεγεί, αλλά δεν προβλήθηκαν στο Cinéma du réel, λόγω περιορισμένου χώρου στο συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι ταινίες καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012 και αναδεικνύουν το έργο της Ταινιοθήκης, ως του ιστορικού φορέα συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς, αλλά και σύγχρονης εστίας κινηματογραφοφιλίας.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.

Σημείωση της Γεν. Γραμ. ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρίας Κομνηνού, για το αφιέρωμα:
«Η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα την δεκαετία του ‘50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγλουά, φτάνοντας τον 21ο αιώνα ν’ αποτελεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.
Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το Αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Ευτυχώς το «φιλμ μπορεί να περιμένει» (Film can wait). Έτσι το αρχείο της Ταινιοθήκης κατάφερε να διατηρήσει και διαφυλάξει μια μεγάλη συλλογή από Ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα επίκαιρα της βωβής περιόδου και πολλά από την περίοδο του ομιλούντος, ειδικότερα από το 1960-2012. Η βάση για τη συλλογή των βωβών ταινιών τέθηκε κυρίως τη δεκαετία του ‘60, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες δωρεές και αγορές. (πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή μπορεί να βρει κανείς στο www.filmarchives online.eu.)»

Αναλυτικές πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «μικρής λέσχης»
Α) Ασημένια κάρτα μέλους
Κόστος κάρτας: 50 ευρώ, 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
Διάρκεια: 12 μήνες
Προνόμια:
– Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
– Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς
– Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
– Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών αρχείου με newsletter

Β) Χρυσή κάρτα μέλους
Κόστος κάρτας: 100 ευρώ
Διάρκεια: 12 μήνες

Προνόμια:
– Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
– Διάθεση 30 προσκλήσεων ανά έτος για τις προβολές της επιλογής σας
– Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς
– Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
– Συμμετοχή σε ψηφοφορία για τη συν-διαμόρφωση του προγράμματος της «μικρής λέσχης»
– Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών με newsletter

Πληροφορίες
• Η κάρτα μέλους είναι προσωπική και απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η μεταβίβασή της.
• Η κάρτα μέλους ισχύει από την ημερομηνία που εκδίδεται στο ταμείο της Ταινιοθήκης και για 12 μήνες.
• Η κάρτα μέλους δεν σας εξασφαλίζει αυτόματα την είσοδο στις προβολές αρχείου, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση της θέσης και η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στο ταμείο.
• Για την κράτηση της θέσης, μπορείτε είτε να επικοινωνείτε στο 6940099221 είτε να στείλετε email στο [email protected] ή να είστε στο ταμείο τουλάχιστον 20’ νωρίτερα πριν την έναρξη της προβολής.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα
Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046
M. 6940099221
F. (210) 3628468