Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ

Art & Docs: Στο μυαλό του καλλιτέχνη

Ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο για το αιώνιο κυνήγι της καλλιτεχνικής έμπνευσης, τη φευγαλέα φύση του ταλέντου και τα όρια της εικαστικής έκφρασης, προσφέρει η εβδομάδα ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, στην ταράτσα του Λαίς.

Στο αφιέρωμα, που τιτλοφορείται Art & Docs: Στο μυαλό του καλλιτέχνη, και συνδιοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζονται ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στις εικαστικές τέχνες και στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μια επιλογή ταινιών (πρόσφατες παραγωγές αλλά και vintage δημιουργίες που χρήζουν επανεκτίμησης) που θα εντυπωσιάσουν φιλότεχνους και ανήσυχους σινεφίλ.

Τα έργα υπογράφουν αναγνωρισμένοι δημιουργοί ντοκιμαντέρ, όπως ο Peter Watkins, η Agnès Varda και ο Nathaniel Kahn, που συναντιούνται με ανερχόμενα ονόματα του είδους.

Ταινίες που εμπεριέχουν αναπάντεχες ματιές στο αστικό σκηνικό της street art και στο χρηματιστήριο της τέχνης, αντισυμβατικά πορτρέτα ιδιοφυϊών όπως ο Edvard Munch και ο David Hockney, πρωτοπόρες γυναίκες δημιουργούς που απαιτούν την αναθεώρηση της Ιστορίας της Τέχνης, προκλητικό ερωτισμό και ξεδιάντροπα παιχνίδια με τη δημοσιότητα δια χειρός Robert Mapplethorpe και Maurizio Cattelan.

Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες:

Έντβαρντ Μουνκ (Edvard Munch, 1974) του Peter Watkins

Τοιχογραφίες (Mur Murs, 1981) της Agnès Varda

A Bigger Splash (1974) του Jack Hazan

Αόρατη Χίλμα (Beyond the Visible – Hilma af Klint, 2019) της Halina Dyrschka

Μέιπλθορπ: Κοίτα τις Εικόνες (Mapplethorpe: Look at the Pictures, 2016) των Fenton Bailey και Randy Barbato