Κινηματογράφος Παιδί

«Alphabet» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Alphabet» του Erwin Wagenhofer, γερμανοαυστριακής παραγωγής 2013 θα προβληθεί την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 20:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ποια συστήματα εκπαίδευσης εφαρμόζονται ανά τον κόσμο; Πόσο περιορίζουν τα έμφυτα χαρίσματα, την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μετατρέποντάς τα σε ανταγωνιστικά ρομπότ; Η ταινία Alphabet ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και διερευνά τα περιθώρια για αλλαγή στα εκπαιδευτικά μοντέλα που εφαρμόζονται από την Κίνα ως την Ευρώπη.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα διαμορφώθηκαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, με βασική αρχή την ‘αποδοτικότητα’: το σημαντικό είναι η διαμόρφωση ατόμων που θα αποτελέσουν τα λειτουργικά γρανάζια της κοινωνίας του αύριο. Η κριτική σκέψη, η δημιουργιότητα, η φαντασία, το παιχνίδι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο –και μαζί τους η δυνατότητά μας να βρίσκουμε νέες λύσεις, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, είναι και πιο καθοριστικό εμπόδιο στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ομάδα Προώθησης του Ντοκιμαντέρ στον Κινηματογράφο Cine Doc και με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νίκο Ιερομνήμων, υποδιευθυντή της Σχολής Χιλλ, και την Μαρία Δημοπούλου, εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.

Alphabet_15

Info

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 20:00

Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά/Ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ