Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Ντίνου Κατσουρίδη, το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ Μια ζωή σαν σινεμά – Ντίνος Κατσουρίδης, της συντρόφου του σπουδαίου κινηματογραφιστή, Ισαβέλλας Μαυράκη.

Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, τόσο στις αίθουσες όσο και διαδικτυακά, η θρυλική ταινία του Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; και το Δοξόμπους του Φώτου Λαμπρινού.

Επιπλέον, το 62ο ΦΚΘ θα προβάλλει δωρεάν οκτώ αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά, στο πλαίσιο της δράσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά» , ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα.  Πρόκειται για τις ταινίες Z του Κώστα Γαβρά, Ο μικρός δραπέτης του Σταύρου Τσιώλη, Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη, Το μπλόκο του Άδωνι Κύρου, Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, Μανία του Γιώργου Πανουσόπουλου, Ιdées Fixes/Dies Irae (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, 1977) της Αντουανέττας Αγγελίδη και Θίασος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Μια δεύτερη ματιά

Τρεις ταινίες που έχουν πραγματοποιήσει ήδη πρεμιέρα, θα έχουν κι εδώ την τιμητική τους. Πρόκειται για τις Η βοή του κόσμου σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, Το Κοχύλι σε σκηνοθεσία  Κατέ Μπέλλο και Το πρόσωπο και η πόλη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Φασόη.

Όπως κάθε χρόνο θα παρουσιαστούν και φέτος οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που είναι οι Brutalia, Εργάσιμες Μέρες του Μανώλη Μαυρή, Horsepower του Σπύρου Σκάνδαλου, Το Βανκούβερ της Αρτέμιδος Αναστασιάδου, Every Sunday της Καίτης Παπαδήμα, A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου, Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου, Soul Food του Νίκου Τσεμπερόπουλου , Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη, Αμυγδαλή της Μαρίας Χατζάκου, Last Visit του Σπύρου Αλιδάκη, Όλα τα πλάσματα της νύχτας της Μέμης Κούπα, Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη, Ο φοιτητής του Βασίλη Καλαμάκη , Apallou του Νίκου Αυγουστίδη και Souls All Unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη.

Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online, στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ.