Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη

Το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί από τις 12 – 26 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει τις ταινίες: Καλημέρα Νύχτα (1990, doc., 18΄), Σταδιακή Βελτίωση του Καιρού (1992, 18΄), Μόνο Μυρίζοντας Γιασεμί (1994, doc. 30΄), Η Ζωή που θα ‘θελες (1995, doc., 61΄), Σπιρτόκουτο (2003, 81΄), Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄), Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄), και Το Μικρό Ψάρι (2014, 137΄).

 

Ο Γιάννης Οικονομίδης, ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών, θα παραστούν στις προβολές για να προλογίσουν τις ταινίες και να συζητήσουν με το κοινό.

Το αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Faliro House Productions, την Αργοναύτες και την Feelgood Entertainment.

Φωτογραφίζοντας το «Μικρό Ψάρι» 

 

Ekthesi2

Παράλληλα με το αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Οικονομίδη, θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη η έκθεση φωτογραφίας «Ταινίας Περιήγησις», με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας Το Μικρό Ψάρι. Οι φωτογραφίες θα εκδοθούν και σε ειδικό λεύκωμα από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη με τίτλο «Ταινίας Περιήγησις – Το μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη».

«Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταινίας περιήγησις» είναι ένας φωτογραφικός διάλογος με την ταινία Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη. Μέσα από τον διάλογο αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύνολο από εικόνες που αντανακλούν την προσωπική φωτογραφική μου ματιά στους σκηνικούς χώρους και τους χαρακτήρες-ηθοποιούς της ταινίας. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τοποθετούνται έξω από τον έγχρωμο κόσμο της ταινίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στις οποίες κυριαρχούν το φως και τα σχήματα, επινοώντας έναν κόσμο παράλληλο με τον κόσμο της ταινίας», γράφει η Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου στις 8μμ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) και είναι ανοιχτά στο κοινό.