Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Τάκης Κανελλόπουλος και Ερίκ Ρομέρ στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αφιερωμένο στον Ερίκ Ρομέρ αλλά και στον Τάκη Κανελλόπουλο, το φετινό 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσιάζεται φέτος διαδικτυακά και με ελεύθερη πρόσβαση, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα cinesquare.net

Το Πανόραμα θα προβάλλει επίσης ταινίες για το  μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τα μάτια  Ελλήνων σκηνοθετών. Με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» παρουσιάζονται ταινίες που πραγματεύονται διαχρονικά το τεράστιο αυτό ζήτημα. Πρόκειται για τις ταινίες «Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη» και «Ovil and Usman», το «Ovil and Usman»,  το  «Ένας άλλος κόσμος» , το «Πλατεία Αμερικής» , το «Ευρώπη το όνειρο», το «Απ’ το χιόνι» , το «Eduart» , το «10η Μέρα».

Επίσης θα παρουσιαστούν δυο ακόμη αφιερώματα σε αξιόλογες ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, όπως οι  “ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ” του Φίλιππου Κουτσαφτή,  “ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” της Μαργαρίτα Μαντά,  “ΝΟΡΒΗΓΙΑ” του  Γιάννη Βεσλεμέ

 “ΡΙΣΑΛΤΟ” του Βασίλη  Βαφέα,  “DO IT YOURSELF” του Δημήτρη Τσιλιφώνη,  “FORGET ME NOT” του Γιάννη Φάγκρας ,  “LINES” του Βασίλη Μαζωμένου ,  “SMAC” του Ηλία Δημητρίου.

Τάκης Κανελλόπουλος : ένας αθεράπευτα ρομαντικός

“Ο Τάκης Κανελλόπουλος μας εισήγαγε στο μαγικό κόσμο του ψυχισμού και των συναισθημάτων στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στο απόγειο της «χρυσής» εποχής του ελληνικού σινεμά. Τότε που η «Φίνος Φιλμς» γέμιζε αίθουσες ασφυκτικά με αστραφτερά, εμπορικά προϊόντα», σημειώνει ο Παναγιώτης Γιαννέλης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες του “Εκδρομή” (1966), «Ουρανός»(1962) και «Ρομαντικό σημείωμα» (1978)

Ερίκ Ρομέρ: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Ένας από τους πιο διανοούμενους σκηνοθέτες του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, ο Ρομέρ ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός, ιδρύοντας το 1950, μαζί με τον Ζαν Λικ Γκοντάρ και τον Ζακ Ριβέτ, το κινηματογραφικό περιοδικό «La Gazette du Cinema», ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει για ένα μεγάλο διάστημα την αρχισυνταξία του περιβόητου περιοδικού της nouvelle vague «Les Cahiers du Cinema». Σύντομα ωστόσο θα στραφεί στη σκηνοθεσία γυρίζοντας την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Στο ζώδιο του Λέοντος» και συνεχίζοντας με τις ταινίες του κύκλου που ονόμασε «ηθικές ιστορίες», όπως «Η νύχτα με τη Μοντ», «Άλμπουμ εραστών», «Το γόνατο της Κλαίρης», «Ο έρωτας το απόγευμα», ενώ στη δεκαετία του ’70 αρχίζει να γυρίζει μια σειρά σημαντικών ταινιών με τον τίτλο «Κωμωδίες και παροιμίες», όπως «Η γυναίκα του αεροπόρου», «Ο τέλειος γάμος», «Η Πολίν στην πλαζ», «Νύχτες με πανσέληνο», «Η πράσινη αχτίδα» κ.ά., που θα τις συνεχίσει το 1990 με τον κύκλο «Ιστορίες των τεσσάρων εποχών»: «Ιστορίες της άνοιξης», «Ιστορίες του καλοκαιριού», «Ιστορίες του χειμώνα» και «Ιστορίες του φθινοπώρου».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες «Conte d’été», «La Marquise d’O» και «Pauline à la plage».