Κινηματογράφος

29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με την ευρωπαική πρεμιέρα της ταινίας “Afterimage”, το κύκνειο άσμα του  Αντρέι Βάιντα, γίνεται  την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο «Άστορ» η έναρξη του 29ου  Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με διάρκεια  από 17 έως 27 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους «Τριανόν» και  «Ααβόρα». Η ταινία του Βάιντα  είναι μια παθιασμένη βιογραφία για τον avant-garde καλλιτέχνη και ζωγράφο Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι  ο οποίος διώχθηκε από το σταλινικό καθεστώς στην μεταπολεμική Πολωνία και τελικά αποπέμφθηκε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Λοτζ. Άνεργος και ανάπηρος (καθώς του έλειπε ένα πόδι και ένα χέρι…), είχε άσχημο τέλος… Το φιλμ θα εκπροσωπήσει  την Πολωνία στην κατηγορία του Όσκαρ Ξένης Ταινίας το 2017.

Andrzej_Wajda_1974

Τιμώντας την μνήμη του μεγάλου Πολωνού δημιουργού το Πανόραμα θα πραγματοποιήσει ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του με τρεις ταινίες: «Στάχτες και διαμάντια» (1958), «Κατίν» (2007) και  «Γλυκιά έξαψη» (2009).

Ταινία Λήξης του φεστιβάλ θα είναι η νέα, γαλλοιταλική ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»): H ειδυλλιακή παιδική ηλικία του 9χρονου Μάσιμο γκρεμίζεται από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, ακόμη και αν ο ιερέας του λέει ότι εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο. Χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ‘90, ο ενή­λικος Μάσιμο έχει γίνει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος. Μετά την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο στο Σεράγεβο, αρχίζει να υποφέρει από κρίσεις πανικού. Καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, ξαναζεί το τραυματικό παρελθόν του… Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Massimo Gramellini, “Sweet Dreams, Little One”.

Fai bei sogni-3

Στην διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν ακόμα το σκοτεινό θρίλερ «Creepy»  του Κιγιόσι Κουροσάβα, το «24 Weeks» της γερμανίδας Anne Zohra Berrached και η «Παγκόσμα Ψυχή» του Νίκου Κορνήλιου.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης αφιερώματα σε Νίκο Παναγιωτόπουλο, με μια ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη

Athina Konstantinoupoli

Αλεξάντερ Πέιν

THE_DESCENDANTS_2

και Μάρκο Μπελόκιο, έναν  από τους πιο ανήσυχους, αντικομφορμιστές και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας του οποίου η ταινία «Ωραία Κοιμωμένη» αναμόχλευσε τη συζήτηση περί ευθανασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της Εκκλησίας. Τα Πανόραμα επέλεξε μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές του ταινίες: Γροθιές στην τσέπη (1965), Eν ονόματι του πατρός (1971), Kαλημέρα, νύχτα (2003), Kρυφή Ερωμένη (2009) και Η Ωραία Κοιμωμένη (2012).

Το αφιέρωμα στον Αλεξάντερ Πέιν, περιλαμβάνει  πέντε ταινίες του: Πολίτης Ρουθ (1996) , Σκάνδαλα στα θρανία (1999) , Πλαγίως (2004) , Οι Απόγονοι (2011), Nebraska (2013).

nebraska-3

Το φετινό πρόγραμμα του Πανοράματος, με εμπνευστή και -επι 29 συναπτά έτη- καλλιτεχνικό διευθυντή  τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη,  είναι πλούσιο και πολύπλευρο καθώς καλύπτει πολλές πτυχές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που θα ικανοποιήσουν κάθε σινεφίλ.

Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων της,  θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα αφιερώματα:

Ρετροσπεκτίβα με όλες τις ταινίες μεγάλου μήκους του Ταρκόφσκι.

IMG_3005(1)

Θα παρουσιαστούν έξι από τις συνολικά είκοσι ταινίες που η ΠΕΚΚ μετά από ψηφοφορία ανέδειξε ως τις δέκα καλύτερες ξένες και τις δέκα καλύτερες ελληνικές των τελευταίων σαράντα ετών. Συγκεκριμένα θα προβληθούν τα φιλμ: «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαϊδη, «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Το Στοιχείο του Εγκλήματος» του Λαρς Φον Τρίερ και «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν.

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με τίτλο Μέρες του ’36,  θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου αλλά και  όσους αναζητούν (έμμεσες) κινηματογραφικές «συνδέσεις» της σημερινής κρίσης με την δριμεία οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 1929 στην Αμερική και εξαπλώθηκε στην συνέχεια στην Ευρώπη.

Θα παιχτούν εμβληματικές ταινίες από την Ισπανία, την Γαλλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ που προσφέρουν μια σφαιρική εικόνα της εποχής που σημαδεύτηκε από το κραχ, την ανεργία και την σταδιακή άνοδο του φασισμού με αποκορύφωμα τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο το 1936 και βέβαια την δικτατορία του Μεταξά στην Ελλάδα.

modern-times

Θα προβληθούν τα φιλμ: Μοντέρνοι καιροί (1936) του Τσάρλι Τσάπλιν, Η ζωή είναι δική μας (1936) του Ζαν Ρενουάρ, Λάσπη στ΄αστέρια (1960) του Ηλία Καζάν, Πεθαίνοντας στην Μαδρίτη (1963) του Φρεντερίκ Ροσίφ, Viva la Muerte (1971) του Φερνάντο Αραμπάλ, Μέρες του ‘36 (1972) του Θόδωρου Αγγελόπουλου,  Γη και ελευθερία (1995) του Κεν Λόουτς, Το πνεύμα του μελισσιού (1973) του Βίκτορ Ερίθε

Διεθνές Διαγωνιστικό

Όπως κάθε χρόνο, ο βασικός πυρήνας του «Πανοράματος» είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα που φέτος περιλαμβάνει 11 άπαιχτες στην Αθήνα ευρωπαϊκές ταινίες από Μ.Βρετανία, Ρωσία, Τσεχία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Τουρκία, Κροατία και Πολωνία. Ανάμεσά τους και μια  ταινία από την Κύπρο: το «Αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, με ήρωα ένα παιδί.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού “Αθηνόραμα”.

Μικρού Μήκους Ταινίες από σπουδαστές Σχολών Κινηματογράφου

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου υποστηρίζει την μικρού  μήκους ταινία και δίνει βήμα στους σπουδαστές δύο φιλόδοξων κινηματογραφικών σχολών, του New York  College και της Horme Pictures, να δείξουν στο κοινό τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναζητήσεις. Στην 29η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ θα προβάλλει δεκατέσσερις ταινίες μικρού μήκους, μικρής διάρκειας στην πλειονότητά τους (κατά μέσο όρο 5-10 λεπτών) που αναδεικνύουν την μεγάλη θεματική αλλά και αισθητική γκάμα αναζητήσεων των νέων κινηματογραφιστών.

Προβολή μετά μουσικής

Το Πανόραμα επιστρέφει σε έναν θεσμό που ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του με ζωντανή κλασική μουσική να συνοδεύει  βωβή ταινία. Φέτος η μαυρόασπρη ταινία του 1926 «Φάουστ» του F.W. Murnau, ένα θαυμάσιο παράδειγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού, που έχει ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο, από κόπια που έχει αποκατασταθεί πρόσφατα από την Ταινιοθήκη της Γερμανίας.

afisa6_new4_xorisIFA

Συζήτηση στον ΙΑΝΟ

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ., στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: “Ελληνικός Κινηματογράφος: προβλήματα διανομής της ελληνικής ταινίας”. Θα συμμετάσχουν διανομείς, σκηνοθέτες και κριτικοί κινηματογράφου που θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.

Eισιτήρια για ανέργους

Όπως κάθε χρόνο, με μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός μας. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Και του χρόνου τριανταρίζουμε!

Σε ένα χρόνο από σήμερα, το Πανόραμα κλείνει τα τριάντα του χρόνια και ήδη προετοιμάζεται για μια μεγάλη επετειακή διοργάνωση, αντάξια του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που με επιμονή πρσβεύει όλα αυτά τα χρόνια…Να θυμίσουμε πως στα 29 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει, εκτός απο μια μεγάλη μερίδα ελλήνων προσωπικοτήτων από τον χώρο του κινηματογράφου, και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι,  «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι,  Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κώστας Γαβράς, Φραντζέσκο Ρόσι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βαρντά και Μαξ φον Σίντοφ.