Βιβλίο

“Κόκκινος Καπνός” από την Κόρδοβα στην Αθήνα

Μυθιστόρημα ακραίων συναισθημάτων, σχέσεων και συμπεριφορών, Ο Κόκκινος καπνός της Πέρλα Σουές που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις  Οpera  είναι τοποθετημένο σ’ ένα άγριο τοπίο της Νότιας Αμερικής, αρχές του 20ού αιώνα, εκεί όπου, «ανατολικά της Εδέμ», ένα ζευγάρι πρόσφυγες απ’ τη Ρωσία και τη Γερμανία της φτώχειας και των στερήσεων στήνουν το σπιτικό τους και κάνουν μια οικογένεια που θα σπαραχθεί από μια μοίρα εξίσου ανελέητη μ’ αυτήν που διέπει τους αρχαίους τραγικούς μύθους.

Γεννημένη στην Κόρδοβα της Αργεντινής, η Σουές, σπούδασε και δίδαξε Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της πόλης της, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην  Ψυχοπαιδαγωγική και τον Κινηματογράφο. Ίδρυσε και διηύθυνε το Κέντρο Έρευνας Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας και το περιοδικό Piedra Libre. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία , υπήρξε υποψήφια για το Romulo Gallegos, ενώ τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο μυθιστορήματος Grinzane Cavour και με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο της πόλης του Μπουένος Άιρες. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

kokk

«Στο μπαρ τού είπαν πως ο αδελφός του είχε βγει απ’ τη φυλακή κι ερχόταν στο χωριό. Ακούγοντας αυτό, ο Όσκαρ Κέλερ έκανε ένα μορφασμό, κοκκίνισε, ενώ η θλιμμένη σχισμή των χειλιών του και τα ψυχρά του μάτια άφησαν να φανεί ότι μια αγριάδα ανέβαινε απ’ τα σωθικά του και δε σκόπευε να μείνει εκεί. Μια κοφτερή σιωπή απλώθηκε στην ατμόσφαιρα, κι ο Όσκαρ είπε ότι ήταν ώρα να πηγαίνει. […] Φόρεσε την τραγιάσκα του, πλήρωσε την μπίρα που είχε πιει και κίνησε για την πόρτα. […] Κοντοστάθηκε στο κατώφλι, βλαστήμησε τον αδελφό του κι έμεινε εκεί, με την οργή του ξέχειλη, τα  μάτια  του  θλιμμένα,  ευάλωτος  στα  βλέμματα  των  άλλων.»

Β. Σ