featured Εικαστικά Οι δημιουργοί γράφουν Φωτογραφία

Βαγγέλης Γκίνης: “Η Ευρώπη είναι μια Ελευσίνα”

Παθιασμένος καλλιτέχνης και άνθρωπος, τολμηρός δημιουργός και αφοσιωμένος λάτρης και πιστός της γενέθλιας πόλης του, που δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ, ο φωτογράφος και εικαστικός Βαγγέλης Γκίνης, παλιός γνώριμος και αγαπημένος του artplay.gr , έγραψε εν θερμώ ένα κείμενο με αφορμή την ανάδειξη της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021 όπου μεταξύ άλλων, ευφυώς υπογραμμίζει πως “Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εδώ και κάποια χρόνια είναι Ελευσιναίοι (όπως λένε οι ντόπιοι). Βιώνουν όλες τις αντιφάσεις που βιώνει η πόλη μου”. Και προσθέτει με νόημα πως “Η Ελευσίνα έχει την ευκαιρία να καταρρίψει την εικόνα του καλλιτέχνη-Προμηθέα (προϊόν ενός παρακμάζοντος δυτικού πολιτισμού) και να δώσει βήμα στους πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν άμεση συμμετοχή στην καλλιτεχνική διαδικασία και μέσω αυτής να κάνουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κοινωνικά λειτουργικές και χρηστικές για εκείνους”.

1(1)

Το σημείωμα του Βαγγέλη Γκίνη:

«Όταν λέω Ευρώπη, εννοώ τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της και όχι τους λίγους και “εκλεκτούς”. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εδώ και κάποια χρόνια είναι Ελευσιναίοι (όπως λένε οι ντόπιοι). Βιώνουν όλες τις αντιφάσεις που βιώνει η πόλη μου. Βίωσαν την ανάπτυξη και τώρα την κρίση, την αλληλεγγύη των λαών και τώρα την άνοδο του εθνικισμού. Θυσίασαν περιοχές ολόκληρες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και τώρα προβληματίζονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα υψώνουν τείχη -ορατά και μη- για να τους αποφύγουν. Είναι χωρισμένοι σε πολίτες δύο ταχυτήτων, με τις ταξικές διαφορές να είναι πλέον  εμφανέστατες. Έχουν καταλάβει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, βρίσκονται σε μετάβαση (in transition) αυτή τη στιγμή και πλέον χρειάζεται να δράσουν.

Transition to Euphoria είναι η πρόταση της Ελευσίνας στην Ευρώπη για έναν βιώσιμο μετασχηματισμό μέσω του πολιτισμού. Φυσικά υπάρχουν προεκτάσεις του προγράμματος αυτού, όπως οι υποδομές κ.α. για τα οποία δεν έχω αρκετή γνώση ώστε να μιλήσω. Θα μείνω στα της τέχνης…

Αν θέλει λοιπόν η τέχνη και όσοι ασχολούμαστε, στον όποιο βαθμό, με αυτήν, να συμβάλλουμε στον μετασχηματισμό της σημερινής πραγματικότητας, σε μία άλλη καλύτερη και εφικτή, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις κοινωνικές σχέσεις που θα την συγκροτήσουν. Οι καλές τέχνες στην Ελευσίνα, ήδη δειλά δειλά, βγήκαν στους δρόμους μέσω διάφορων καλλιτεχνικών ομάδων που ήρθαν στην πόλη, δημιουργώντας έτσι ένα -μικρό έστω- ρήγμα στην κυρίαρχη καλλιτεχνική αξιολόγηση που τις θέλει περιορισμένες στα φεστιβάλ και με σαφή διάκριση από την τέχνη που δημιουργούν τοπικές ομάδες πολιτών, την οποία ονομάζει “λαϊκή ψυχαγωγία”.

4

Η Ελευσίνα έχει την ευκαιρία να καταρρίψει την εικόνα του καλλιτέχνη-Προμηθέα (προϊόν ενός παρακμάζοντος δυτικού πολιτισμού) και να δώσει βήμα στους πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν άμεση συμμετοχή στην καλλιτεχνική διαδικασία και μέσω αυτής να κάνουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κοινωνικά λειτουργικές και χρηστικές για εκείνους. Να συνδιαμορφώσουν τις καλλιτεχνικές δράσεις της πόλης τους με τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους έτσι την απαραίτητη στήριξη, ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να καλέσουν τον καθένα να τους αντικαταστήσει μετά το 2021 στη δημιουργική διαδικασία.

2(1)

Κοινό και δημιουργοί μπορούν έτσι να συμμετέχουν στην ιστορική διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού μίας πόλης, και να γράψουν από την αρχή την σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της, χρησιμοποιώντας μία γλώσσα όχι μεταφυσική που ανήγαγε την τέχνη σε θεολογία κι έκανε μαυσωλεία τα μουσεία, τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και της πολιτισμικής ανισότητας, μα μία γλώσσα ανθρώπινη που θα τοποθετήσει την τέχνη στην καθημερινότητα της πόλης, στις πλατείες, στις γειτονιές και στα σπίτια των ανθρώπων της.

6

Αγαπώ αυτή την πόλη και τα συναισθήματα που με πλημμυρίζουν όταν γράφω γι’ αυτήν, είναι πολλά και συνήθως αντικρουόμενα. Τα αφήνω να αποτυπωθούν στο χαρτί αφιλτράριστα. Όσες αυταπάτες και να έχεις για την πραγματικότητα που ζεις, η Ελευσίνα και η ιστορία της στις καταρρίπτουν όλες. Σε φέρνουν αντιμέτωπο με την αλήθεια που ξεδιπλώνεται μπροστά σου• οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα πάντα, από την αυτοκαταστροφή μας μέχρι και την μετάβαση σε κάποια ευφορία…»

3(1)

Κείμενο – Φωτογραφίες : Βαγγέλης Γκίνης