Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κατερίνα Λυπηρίδου: «Ο χρόνος τρώει τις αιώνιες υποσχέσεις των εραστών»

Με αφορμή τις μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και με πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης, που είναι αλληλένδετη με την απώλεια, στην παράσταση «Η Eπανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομμερά που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η ηθοποιός Κατερίνα Λυπηρίδου, μέλος ενός εξαιρετικού θιάσου πρωταγωνιστών,  γράφει τις σκέψεις της στο artplay.gr

«Μιλάμε όλοι τόσο πολύ για την αγάπη, για τον έρωτα και στ’  αλήθεια δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Είμαστε αμήχανοι και φλύαροι.  Μιλάμε για αυτοπροστασία, για το πως πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου, ν αποφεύγεις τις κακοτοπιές, να μην την πατάς. Πίσω από κάθε θεωρία, κρύβεται ένας τρομαγμένος άνθρωπος που απελπισμένα γυρεύει να την πατήσει.

Ο χρόνος τρώει τις αιώνιες υποσχέσεις των εραστών. Ο χρόνος βγαίνει πάνω από το «Σ΄ αγαπώ ολοκληρωτικά, τρυφερά και τραγικά».

Είδα πριν μερικές μέρες δυο ανθρώπους να συναντιούνται στον δρόμο. Να χαιρετιούνται τυπικά. Αυτοί οι δυο είχαν υπάρξει εραστές, σύντροφοι. Προφανώς στο διάστημα της κοινής ζωής τους, είχαν περάσει απ όλα τα στάδια του απόλυτου έρωτα και της παρακμής του. Θα είχαν ξεφτιλιστεί, παρεκτραπεί, εξαπατηθεί, μετανιώσει, συγχωρέσει… Και τώρα χαιρετιούνται τυπικά. Και σε λίγο θα ξεχάσουν ότι συναντήθηκαν.  Ο χρόνος, τους έχει πάει κάπου αλλού.

Η αγάπη δεν αρκεί για να κρατήσει δυο ανθρώπους ενωμένους για πάντα; Όταν ησυχάσει ο έρωτας και βουλιάξεις στη θαλπωρή της αγάπης, πόσο μπορείς ν αντέξεις; Και πότε ξεμπερδεύεις απ όλη αυτήν την ταλαιπωρία που ονομάζεται έρωτας, αγάπη, πάθος, πόθος, χωρισμός, έναρξη;»

Κατερίνα Λυπηρίδου

pomera 4

 

Ταυτότητα

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Λαγόπουλος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης                          

Συμμετέχουν:  Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη

 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

 

Παραστάσεις

9 Νοεμβρίου 2016 – 15 Ιανουαρίου 2017

Τετάρτη 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21.15. 19.00

Τιμές

Πέμπτη γενική είσοδος 10 €

Τετάρτη, Παρασκευή 15 € και 10 € μειωμένο

Σάββατο:  18 € και 12 € μειωμένο

Κυριακή 16 € και 12 € μειωμένο