Εικαστικά Έκθεση

Θαλασσινοί ήρωες ξεμπαρκάρουν στον “Φωταγωγό”

Σαν κεράκι αναμμένο που φωτίζει εικονοστάσι σε γωνιά του δρόμου, αναδύονται οι φιγούρες και τα αντικείμενα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, σκαλισμένα και ζωγραφισμένα πάνω σε ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα.

Ηθοποιός, συγγραφέας και εικαστικός, η Ελεωνόρα επέλεξε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ανάμεσα στα δυο μεγάλα Ψυχοσάββατα, να εγκαινιάσει στον Φωταγωγό των εκδόσεων Το Ροδακιό της οδού Κολοκοτρώνη 59Β, έναν νέο κύκλο έργων, συνθέσεις από τα κουρελάκια και τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα, τιμαλφή των σκουπιδιών και της θάλασσας που τόσο αγαπά.

Στην έκθεση έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, που έχει τίτλο «Τους φέρνει η θάλασσα», περιλαμβάνονται ζωγραφικές και κατασκευές, αντικείμενα, έπιπλα και εικονοστάσια με ζωγραφισμένα πρόσωπα από ήρωες της Οδύσσειας, ναύτες, ψαράδες, σφουγγαράδες και ναυαγοσώστες, συντροφιά με τα προσφιλή μικροπράματα της καθημερινής τους ζωής.

Συνθέτοντας τα τελευταία χρόνια όσα πετάει ο κόσμος κι ό,τι ξεβράζει η θάλασσα, η Σταθοπούλου μνημονεύει με τον δικό της τρόπο όσους έφυγαν.

Σε μια μυστική σπηλιά ανάμεσα στους κόσμους, όπως το περιγράφει η ίδια στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, «εκεί τους βρίσκεις όλους όσους φέρνει η θάλασσα. Είναι πολυάσχολοι: ένας άντρας με κόκκινο σκούφο διαλέγει κλαριά να ξαναφτιάξει το θρόνο του.

Μια γυναίκα υφαίνει χρυσό σεντόνι. Χρυσό κουδουνάκι έχει ο σκύλος που τρέχει κι έρχεται. Πίσω του όλοι: ο γιος που μεγάλωσε, η υπηρέτρια που γέρασε, ένας σφουγγαράς που αφιέρωσε στην Τήνο το πρώτο σφουγγάρι του, ο ναύτης που έχει περασμένο στο αυτί του ένα άφιλτρο, κι ο άλλος που η μάνα του πιαίνει κι ανάφτει στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί».

Γεννημένη στην Αθήνα το 1955, η Ελεωνόρα Σταθοπούλου σπούδασε θέατρο στη Σχολή Καρόλου Κουν και στο Εθνικό. Έπαιξε στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου πήρε δύο κρατικά βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες 1922 του Νίκου Κούνδουρου και Ένας ήσυχος θάνατος της Φρίντας Λιάππα. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε την ηθοποιία για να ασχοληθεί με την αγιογραφία, τα εικαστικά, το ραδιόφωνο και το γράψιμο. Αγιογράφησε πολλά εκκλησάκια και έκανε εκθέσεις στις γκαλερί «Αστρολάβος» και «Ειρμός». Εξέδωσε τα βιβλία Εκείνος και Barbara: διάλογος με μια περσόνα (εκδ. Οδός Πανός), και τις συλλογές διηγημάτων Καλό αίμα, κακό αίμα και Εις Ελευθερίαν (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας). Επτά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου Εκείνος, το ξανάγραψε για τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας με τον τίτλο Εκείνος ΙΙ.  

 

Μάνια Ζούση