Εικαστικά Έκθεση

Ένας διαλογισμός για την τέχνη του να βλέπεις

Όταν για πρώτη φορά η ζωγράφος Παλίντα Γεωργουλάκου στάθηκε με θαυμασμό και συγκίνηση μπροστά στις κροκοσυλλέκτριες της Θήρας και την μαστοριά που ο αρχαίος καλλιτέχνης τις είχε απεικονίσει στους τοίχους των σπιτιών στο Ακρωτήρι, οραματίστηκε αυτές, τις μοναδικής ομορφιάς και τέχνης γυναικείες φιγούρες, σαν μεταφερόμενες τοιχογραφίες!

Μέσα στα χρόνια, οι κροκοσυλλέκτριες συνάντησαν την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τις Καρυάτιδες, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις Ζωφοριάζουσες, την έκθεση που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως και τις 23 Απριλίου.

Υπόκλιση και σεβασμός στο αρχαιοελληνικό κάλλος και πολιτισμό, «οι Ζωφοριάζουσες υπενθυμίζουν πόσο σημαντική υπήρξε, είναι  και θα συνεχίσει να είναι, η γυναίκα μέσα στους αιώνες, άλλωστε η ίδια η λέξη σημαίνει τη ζωή και άρα τη συνέχεια», εξηγεί η δημιουργός.

Επισημαίνει μάλιστα πως «τα έργα, με την τεχνική της σύγχρονης νωπογραφίας, που αναδεικνύουν τη ρωγμή του χρόνου, οδηγούν τον θεατή να δει μέσα από διαφορετικό τρόπο την ιστορία αλλά και τη ζωή.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να μετατραπούν σε έναν διαλογισμό για την τέχνη του να κοιτάς και κυρίως να βλέπεις. Τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη», υπογραμμίζει η Παλίντα Γεωργουλάκου.

Η ίδια ομολογεί πως οι πίνακες θυμίζουν αρχαίο ελληνικό χορό γυναικών και κάνει λόγο για μια υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό της και ήθελε να εκπληρώσει.

Η έκθεση αφιερώνεται στους Έλληνες αρχαιολόγους που ανασκάπτουν και φέρνουν στο φως την ιστορία καθώς και τους Έλληνες συντηρητές που αναδεικνύουν την ομορφιά, όπως λέει η ζωγράφος.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κείμενο του διευθυντή ανασκαφών στο Ακρωτήριο Θήρας Χρίστου Ντούμα.

Μάνια Ζούση

Φωτογραφίες έργων © Kamil Kamieniecki