Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Θέατρο

Η Φιλιππούπολη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019

Πρώτη βουλγαρική πόλη που επιλέγεται για τον θεσμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2019, η Φιλιππούπολη, αποτελεί “μοναδική ευκαιρία προκειμένου να αναδειχτεί

η πολιτισμική κληρονομιά της Βουλγαρίας”, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιβάν Τότεφ.

Ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο συνολικός προϋπολογισμός προκειμένου η πόλη να ανταποκριθεί στον θεσμό, θα φτάσει στα 34 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Φιλιππούπολη διαθέτει περισσότερους από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας, καθώς επίσης και δυο αρχαία θέατρα. Στην πόλη διασώζονται τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννησης με εντυπωσιακές κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Υπάρχουν πολλά Mουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Η πόλη φιλοξενεί μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θεωρείται αφετηρία για εκδρομές σε μέρη της περιοχής, όπως το Μοναστήρι Μπάτσκοβο, το χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο ή τα κέντρα ιαματικών πηγών Χισάρια, Μπάνυα, Κράσνοβο και Στρέλτσα.

Δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας μετά την Σόφια, είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Μαρίτσα και συνδέεται με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας με την πρωτεύουσα. Ο πληθυσμός της είναι κατεξοχήν βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων. Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.