Εικαστικά Όπερα

O Tάσος Πρωτοψάλτου υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Όπερας

Ο  Έλληνας Τάσος Πρωτοψάλτου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Όπερας το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέους καλλιτέχνες της όπερας

κάτω των 35 ετών και αποκλειστικά  για τους τομείς της σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο  Τάσος Πρωτοψάλτου διακρίθηκε για την διεθνή διάσταση του έργου του, την πρωτότυπη και χαρισματική προσέγγισή του σε σημαντικά έργα – σταθμούς του οπερετικού ρεπερτορίου όπως  «Η Στέψη της Ποππαίας» του Claudio Monteverdi το οποίο παρουσίασε σε μία site specific παράσταση καθώς και για την ικανότητά του να ενεργοποιεί καλλιτέχνες και διαδικασίες πέρα από τις συμβατικές συνθήκες της οπερετικής παραγωγής.

Γεννημένος στη Βέροια, σπούδασε Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Παραστατικές και Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και στην Εθνική Σχολή Κινηματόγραφου της Ρώμης. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και αριστούχος απόφοιτος αυτής καθώς και υπότροφος του Sannio Film Festival.Tα πρώτα θεατρικά του βήματα ξεκίνησαν από την ομάδα θεάτρου «Απάνοιξη» στη γενέτειρά του. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μάνια Ζούση