Εγκατάσταση Εικαστικά

“Χτίσε” και εσύ τον Παρθενώνα των Απαγορευμένων Βιβλίων

Ένα σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους, η εικαστική εγκατάσταση The Parthenon of Books της Marta Minujín θα παρουσιασθεί στο Κάσελ και στο πλαίσιο της documenta 14 στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz  της πόλης στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» ρίχτηκαν στην πυρά από τους Ναζί περίπου 2.000 βιβλία.

Η documenta14 μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του.

Για να υλοποιηθεί η εγκατάσταση χρειάζονται έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Κάσελ ως ρεπλίκα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Το  The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους. Μια δημόσια δράση αφιερωμένη στην επιστροφή των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων σχεδιάζεται και για τον νέο Παρθενώνα στο τέλος της documenta 14.

marta-minujin-partenon-de-libros-01

Πώς μπορώ να δωρίσω ένα βιβλίο;

Η documenta 14 καλεί το κοινό να συνεισφέρει στην πραγματοποίηση του έργου δωρίζοντας ένα ή περισσότερα βιβλία.

Μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης θα βρίσκονται στην Αγορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης το διάστημα 19 – 23 Οκτωβρίου 2016 για τη συλλογή των βιβλίων. Σημειώνεται πως η αποστολή βιβλίων μπορεί να γίνει και μέσω ταχυδρομείου ή απευθείας στα γραφεία της documenta 14, στο Κάσελ ή την Αθήνα στις παρακάτω διευθύνσεις:

documenta 14
documenta und Museum Fridericianum gGmbH
Attention: The Parthenon of Books
Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel

documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Για το έργο The Parthenon of Books
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
11521 Αθήνα

documenta 14 στο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Πρεβελάκη
Για το έργο The Parthenon of Books
Πατησίων 42
10682 Αθήνα

Τι είδους βιβλία μπορώ να δωρίσω;

Σε περίπτωση αποριών σχετικά με το τι είδους βιβλία μπορείτε να δωρίσετε, οι λίστες εδώ και εδώ μπορούν να σας δώσουν κάποιες πρώτες κατευθυντήριες ιδέες. Κατά τη διάρκεια της συλλογής των βιβλίων, οι λίστες θα ανανεώνονται διαρκώς σε συνεργασία με την καθηγήτρια Dr. Nikola Roßbach, τον επισκέπτη καθηγητή Dr. Florian Gassner και φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Κάσελ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη φόρμα και να την συμπεριλάβουν στη δωρεά των βιβλίων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, τα προσφερόμενα βιβλία θα ελεγχθούν, θα επικυρωθούν και θα καταλογογραφηθούν. Η δωρεά περισσότερων αντιτύπων του ίδιου βιβλίου ενθαρρύνεται ρητά.
Φωτό: Ο Παρθενώνας των Βιβλίων, 1983, εγκατάσταση, Avenida 9 de Julio, Buenos Aires, Φωτογραφία: Marta Minujín Archive