Εικαστικά

«Το Ημερολόγιο μίας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία»

Ένα τετράδιο σημειώσεων μιας μοδίστρας του 1958, αποτέλεσε την  έμπνευση για 17 νέους, σύγχρονους εικαστικούς που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση «Το ημερολόγιο μίας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία» που εγκαινιάζεται στις 19 Απριλίου στην a.antonopoulou.art  στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.

Πρόκειται για μια συνάντηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και σχεδιαστικής πρακτικής, όπου εικαστικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν μέσα από τα έργα τους την προσωπική τους ανάγνωση σε αυτό το εύρημα. Εξετάζουν και ανασυνθέτουν με αυτόν τον τρόπο, το αφήγημα της διάχυσης της νεωτερικότητας. Ενώ ταυτόχρονα  θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο που η ελληνική πραγματικότητα αφομοιώνει, επεξεργάζεται και οικειοποιείται το φαινόμενο της μόδας ή απαξιώνει την παραγωγή του.

Η έκθεση εμπνέεται από το τετράδιο σημειώσεων της Μαρίκας Χατζή, η οποία μαθήτευσε στον ελληνικό Οίκο Ραπτικής Τσοπανέλη.    Το εύρημα, ανασύρεται από τον εγγονό της,  αρχιτέκτονα Γιώργο Καλύβη και οι σημειώσεις  αποτελούν πηγή ερμηνείας μίας εποχής αλλά και του ίδιου του φαινομένου της μόδας στην Ελλάδα του 1958. Εποχή που ο μοντερνισμός διαχέεται και σκορπίζει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα μέσα από τους νέους τρόπους ζωής, τις νέες συνθήκες εργασίας και του ελεύθερου χρόνου όπως η διασκέδαση, οι εκδρομές, τα πάρτι και ο παραθερισμός. Το τετράδιο περιέχει από τις τεχνικές οδηγίες χρήσεις της ραπτομηχανής, έως την εκμάθηση πατρόν γυναικείων ρούχων και  τις κατευθύνσεις του savoir vivre.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο τεκμήριο μιας άγνωστης μαθητευόμενης μοδίστρας, που φανερώνει τα ίχνη ενός επαγγέλματος που εξοβελίστηκε από την ιστορική και την καλλιτεχνική έρευνα και αφήγηση, το οποίο την ίδια ώρα μετασχηματίζεται σε ένα εργαλείο καταγραφής και αναθεώρησης. Στην έκθεση με διάρκεια έως 26 Μάιου, την επιμέλεια της οποίας έχει η  Έφη Φαλίδα, συμμετέχουν οι: «Αρχιτέκτονες της Φάλαινας»,   Βελώνης Κωστής,  Bespoke Athens (Βασίλης Μπουρτζάλας ),   Angelos Frentzos,   Κάια  Ντέμη , Καλύβης Γιώργος, Καραγιαννοπούλου Ειρήνη,  Καφούρος  Ηλίας, Kokosalaki Sophia,  Μάστορη Μαρία,  Μηλιαρέση -Φωκά Ολγα, Παπακωνσταντίνου Λήδα, Παπαμαργαρίτη Εύα,  Σαχίνη Νάνα ,  Serapis Maritime Corporation,  Στρούζα Στεφανία ,  Ψυχούλης Αλέξανδρος,  Zeus &  Dione .  Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα  συμμετέχει μέσα από το αρχείο του με ρούχα του οίκου Τσοπανέλη.

M. Z