Εικαστικά Συναντήσεις

Η Θεσσαλονίκη ρολάρει με Τέχνη στο ΚΣΤΘ

Βράδυ Παρασκευής  7 Οκτωβρίου. Η πόλη δονείται από μια καλλιτεχνική έκρηξη, που σε φτάνει στα όρια της υπερκόπωσης, προκειμένου να μπορέσεις να παρακολουθήσεις όλα τα δρώμενα, που πιθανόν σε ενδιαφέρουν στο πλαίσιο  του  φεστιβάλ – Αστυβάλ , των 51ων Δημητρίων, στη Θεσσαλονίκη. Ο καιρός σήμερα δεν ευνοεί  ιδιαίτερα τις μετακινήσεις. Βροχή, αέρας και κρύο, σου υπενθυμίζουν ξαφνικά, πως δυστυχώς το καλοκαίρι τέλειωσε και σε καλούν να μείνεις σπίτι, να ξεβράσεις την κούραση της εβδομάδας. Όμως  υπάρχουν στιγμές της πόλης, που δε θες να χάσεις. Συναπαντήματα γεμάτα δημιουργία, ενέργεια και φρέσκια ματιά στο μέλλον.  Ένα απ΄αυτά το 7PLYproject  7 – 15 Οκτωβρίου, που οργανώνεται για 11η χρονιά από την Propaganda Rollin co και για πρώτη φορά εντάσσεται στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Δημητρίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης.

MAN

Έχω κάνει το πρόγραμμά μου. Το εισιτήριο για την καταπληκτική παράσταση των « Ultima vez», « In Spite of Wishing & Wanting»,  στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, είναι στην τσέπη.  Έχω χρόνο στη διάθεσή μου. Τα βήματά μου με οδηγούν στο Λιμάνι. Στην Αποθήκη Β1, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το 7PLYproject  festival  ξεκινά με τα εγκαίνια της έκθεσης  που φιλοξενεί τα έργα 120 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, στους οποίους δόθηκαν σανίδες skateboard, με σκοπό να εκφραστούν και να δημιουργήσουν με απόλυτη ελευθερία. Ένα πρωτότυπο πάρτι έχει στηθεί στην πόλη, από το οποίο θα σας δώσω μια γεύση των όσων έχουν προηγηθεί, αλλά  και όσων δεν πρέπει να χάσετε ,μέχρι και το Σάββατο 15  Οκτωβρίου, αν θα ήταν ιδανικό το ενδεχόμενο,  ο χώρος του ΚΣΤΘ να δώσει παράταση στην έκθεση, δίνοντας σε περισσότερους Θεσσαλονικείς, τη δυνατότητα  να την επισκεφτούν.

Toixos

Ιδιαίτερα ευχάριστη νότα, η μουσική performance με συνθέσεις της πιανίστριας Σοφίας Τσιτουρίδου παιγμένες από το κουαρτέτο Salonico, σε μια μοναδική συνεργατική εμφάνιση με το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής TENDTS, που παρουσίασαν για πρώτη φορά τη δουλειά από το νέο τους CD.

concert

Η μουσική τους, έκανε πολλούς να σχηματίσουν ένα μεγάλο κύκλο στην κεντρική αίθουσα και μαγεμένοι, ακόμη και καθισμένοι στο πάτωμα, να απολαμβάνουν το μελωδικό αποτέλεσμα της μείξης κλασσικής μουσικής, με ηλεκτρονικό ήχο που συνόδευε την περιήγησή μας στον κόσμο της street κουλτούρας , μέσα από τα έργα πολλών δημιουργικών ανθρώπων και  διαπίστωσα  με χαρά, πως πολλοί από αυτούς, ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, που δε σταματά να εμπνέει, να εμπνέεται, να συμμετέχει και να προτείνει.

PINAKAS3

Εικαστικές δημιουργίες με πρωτοτυπία, σαρκασμό, ευαισθησία, χιούμορ, λάμψη, φαντασία, εντυπωσιασμό, παιχνίδι, άποψη, καλαισθησία και κιτς, υπερβολή και μινιμαλισμό,  προβληματισμό και αισιοδοξία, χαρά και απογοήτευση. Αμέτρητα χαμόγελα, αγκαλιές  και συζητήσεις, με ένα μπουκάλι μπύρα στο χέρι, χαλαρή διάθεση και πάνω από 100 ματιές στον κόσμο και την κοινωνία, κρεμασμένες στους τοίχους, να σε καλούν, σε μια δεύτερη ανάγνωση.

EYE

Τιμώμενος προσκεκλημένος της έκθεσης , ο εικαστικός και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λιμόζ, Μάριος Teriade Ελευθεριάδης, με σειρά έργων του σε σανίδες του surf, από τη σειρά  « El Pecado Salva » ( Η Αμαρτία Σώζει ), που αποτελούν τον προπομπό του skateboard και δεσπόζουν στην κεντρική αίθουσα.

PECADO

«… Η αμαρτία ως μέσο  κατάκτησης της αυτογνωσίας. Μήπως  η σωτηρία γεννιέται μέσα από τα προσωπικά αμαρτήματα του καθενός, όταν βιώνοντάς τα  μπορείς να ανακαλύψεις, ότι δεν υπάρχει Αμαρτία; Λαγνεία, πλούτος, υπερβολή, φαντασιώσεις. Μια σανίδα σωτηρίας η αμαρτία στο χρώμα του χρυσού,  φτιαγμένη με μεικτή τεχνική  και υλικά όπως κρύσταλλα Swarovski, γυαλί, γυάλινες χάντρες, πολυουρεθάνη, πορσελάνες Limoges , όπου ανθρωπόμορφα ζώα (από νόμιμο κυνήγι), ανύπαρκτα όντα του φαντασιακού μας κόσμου, γίνονται μύστες του εξαγνισμού και της λύτρωσης…» ( Μάριος  Teriade Ελευθεριάδης )

MARIOS

Με φόντο αυτά τα έργα,  που τόσο την έχουν ενθουσιάσει,  φωτογραφίζεται  την επόμενη μέρα η Eric Olivera (διδάκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου) μαζί με τη συνεργάτιδά της  Adrijana Turajalc, λίγο πριν τη διάλεξη και παρουσίαση έρευνάς της , πάνω στην σύνδεση του skateboard με την avant-garde τέχνη.

SALVA

« Η σύνδεση της τέχνης, με τη φιλοσοφία της κοινότητας των skaters, με τα multimedia,  το clubbing, τους dj, τη σύγχρονη μουσική, την κουλτούρα του δρόμου, πέρα από παγιωμένες φόρμες, κανόνες και τεχνοτροπίες, που συχνά περιορίζουν και καλουπώνουν την καλλιτεχνική έκφραση, είναι αυτό που θα κατακτήσει σιγά σιγά τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο καλλιτέχνης θέλει όλο και  περισσότερο να συμμετέχει ενεργά στο έργο. Προκαλεί και προσκαλεί όλο και συχνότερα το κοινό, σε μια διαδραστική σχέση μαζί του. H perfomance είναι το δυνατό χαρτί της σύγχρονης τέχνης» ( Eric Olivera)

red

« Η κουλτούρα του δρόμου και το graffiti ως μέρος αυτού, αποτελεί διέξοδο  των νέων ανθρώπων, που θέλουν να δώσουν το παρόν τους, είτε εκφράζοντας τον προβληματισμό και την άποψή τους , είτε την  καλλιτεχνική τους  πρόταση, αντιδρώντας στο καλλιτεχνικό κατεστημένο. Δοκιμάζουν, πειραματίζονται, επεμβαίνουν στο αστικό τοπίο, ως μέλη μιας  ενωμένης ομάδας ανθρώπων, που κάνει την επανάστασή της με όπλο την τέχνη».  ( Adrijana Turajalc )

foot

« To φεστιβάλ  7PLYproject, οφείλει το όνομα του, στα 7 φύλλα ξύλου καναδέζικου σφένδαμου, που είναι το υλικό κατασκευής του. Ξεκίνησε πριν 11 χρόνια μετά από μια αυθόρμητη σκέψη μεταξύ ανθρώπων που ζούμε κι αναπνέουμε με το skateboard, πολλοί από τους οποίους ήταν από τον χώρο της γραφιστικής τέχνης. Μετά την πρώτη διοργάνωση, προσκληθήκαμε από το School Wave Festival  προσελκύοντας 10- 15.000 κάθε χρόνο» εξηγεί ο Χάρης Καζαντζίδης, της Propaganda και εμπνευστής του φεστιβαλ

PEOPLE

Το skateboard  είναι τρόπος ζωής. Για  το skate ταξίδεψα σε μέρη, που ποτέ δεν θα είχα πάει. Γνώρισα νέους τόπους και ανθρώπους, κοινωνικοποιήθηκα, έκανα φίλους, γέμισα εικόνες και εμπειρίες , που με άλλαξαν ως άνθρωπο. Θα είναι πλέον ολυμπιακό άθλημα και αυτό είναι σπουδαίο. Η εξέλιξη της τεχνικής  του από τα πιο νέα παιδιά, μας έχει αφήσει άφωνους.

vouda

Η σύνδεσή του με την αστική κουλτούρα, την  streetart,  το graffiti, τη φωτογραφία,  τη μουσική, αλλά και κάθε μορφή έκφρασης, που μπορεί να κάνει την γκρίζα πραγματικότητα της πόλης πιο όμορφη και να προσελκύσει νέους ανθρώπους, σε υγιείς δημιουργικές δραστηριότητες, μας έκανε να συμπεριλάβουμε όλα αυτά στο φεστιβάλ, μαζί με workshop, djs parties, αλλά και καθημερινά μαθήματα skateboard. Οι σανίδες τις έκθεσης, μετά την  ολοκλήρωσή της, ανήκουν στους καλλιτέχνες, γιατί θεωρούμε, ότι πλέον είναι πνευματική-καλλιτεχνική  τους ιδιοκτησία. Η φιλοξενία μας από το ΚΣΤΘ, σφραγίζει τη νέα ταυτότητα, που έχουμε δώσει σ’ αυτό : Contemporary Urban Art & Culture Festival».

girl (2)

 

Την Κυριακή, μετά το πρώτο ξενύχτι γνωριμίας, στο Coctail Bar, το βράδυ του Σαββάτου, δόθηκε ένα δημιουργικό εργαστήριο street art από τον Ισραηλινό πολυθεματικό καλλιτέχνη από την skate σκηνή,  Guy Pitchon p/t/c/h, που παρουσιάζει το αντίστοιχο εργαστήριο σε σχολεία στo Τελ Αβίβ. Μια εισαγωγή στον κόσμο της street art, που προσέλκυσε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον νέων παιδιών, καθώς τους ενθουσίασε  η  γνωριμία με τα εργαλεία και την τεχνική των paste ups και stencils, φτιάχνοντας ακόμη και τα  δικά τους d.i.y. t-shirts.

ROLOI

Την ίδια ώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και μέχρι αργά τη νύχτα, στον πολυχώρο WE εναλλάσονταν  live εμφανίσεις και djs ( RUNNIN SQUAD, HAWK, SAPRANOF, PEPE / ABOVE THE HOOD, STOOKI SOUND), έδωσαν το μουσικό στίγμα τους, σε αυτό το μαραθώνιο πάρτι της πόλης.  Διαγωνισμός skate, που κέρδισε τις εντυπώσεις και ανέβασε την αδρεναλίνη της νεολαίας  και γκραφίτι, σε ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες από μέλη της ομάδας Yakuza και τους 3ΜΚ. Χρώμα, νεύρο και μουσική έβαλαν την υπογραφή τους.

sanida

Μια σειρά από ντοκιμαντέρ, όπως το “Rise Up”,  με θέμα την κοινότητα των skaters στο Πάρκο Βεΐκου στο Γαλάτσι και πως  κατάφεραν  να διαμορφώσουν τον χώρο σε πάρκο skateboard,  κερδίζοντας και την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου, αλλά και για την ζωή του  Βρετανού skater Paul Alexander και πως η εμφάνιση μιας ψυχικής ασθένειας επηρέασε την καριέρα και την ζωή του ( παραγωγές του Vice για το Netwix) και  του νέου ντοκιμαντέρ της σειράς Sky is the limit” του Γάλλου Jerome Thomas με θέμα το graffiti και συγκεκριμένα την δημιουργία των murals, τη διαδικασία ακραίας υλοποίησής τους, σε πολύ ψηλά κτήρια και με μοναδικό όριο τον ουρανό, έδωσαν την άλλη διάσταση της εναλλακτικής μορφής της τέχνης και της κουλτούρας του δρόμου, από την αρχή της εβδομάδας στον χώρο του ΚΣΤΘ.

xtena (2)

Μην χάσετε τα ενδιαφέροντα εργαστήρια των επόμενων ημερών του 7Ply project στο ΚΣΤΘ / Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης :

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 17:00 το εργαστήριο collage art από τον εικαστικό Γιώργο Μπογιατζίδη. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρευρεθούν, φέρνοντας το υλικό που οι ίδιοι θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν και, μαζί και με άλλα υλικά που θα τους παραχωρηθούν, και τις οδηγίες του ειδικού στην τεχνική του collage, Γιώργου Μπογιατζίδη, να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 15:00 το εργαστήριο κατασκευής cruiser boards από την Propaganda Rollin co. σε συνεργασία με τον Κωσταντίνο Νερκίζη skater και επαγγελματία του ξύλου και των ειδικών κατασκευών.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις  15:00 το εργαστήριο εισαγωγής στην παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής με τους Filter Effect, που αποτελούνται από την Άγγελο Τρανίδη και τον Κωνσταντίνο Πετράκο. Γνωριμία με τον βασικό εξοπλισμό και το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Απευθύνεται σε ηλικίες πάνω από 14 χρονών και προϋποθέτει βασική γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις  12:00, ξενάγηση στους επισκέπτες της έκθεσης, με το εισιτήριο εισόδου

diva

Επίσης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο ART HOUSE Gallery Bar από τις 19:00 με δωρεάν είσοδο, θα γίνει το Closing Party του 11ου 7Ply project, με έκθεση φωτογραφίας και dj sets, από τους Filter Effect, Mount Ten, Beat Ape και πολλές εκπλήξεις.

play

Ένα φεστιβάλ, που μας έκανε να συναντηθούμε στους  διαδρόμους του, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες , προτάσεις και προβληματισμούς, δίνοντας βήμα στην ελεύθερη σκέψη και δημιουργία, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης ανθρώπων,  να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για μια ζωντανή, πολύχρωμη πόλη, που αναπνέει και αποπνέει αισιοδοξία, σε πείσμα των καιρών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, για υγιείς διεξόδους στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Sky is the limit! Η έκφραση απελευθερώνει και η τέχνη μας ενώνει και τη συναντάμε ακόμη και στο δρόμο, να ρολάρει και να πετάει ψηλά, γιατί είναι μέρος της ζωής μας! Ευτυχώς!

Ρεπορταζ  – φωτογραφίες : Μαρία Μαυρίδου

skate2

 

Οι φωτογραφίες από τη σειρά έργων El pecado salva, παραχωρήθηκαν από τον Μάριο Ελευθεριάδη και είναι του Στέφανου Τσακίρη

.