Εικαστικά

Η Σοφία Παντουβάκη στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας στην Πράγα

Μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας Prague Quadrennial of Performance Design and Space είναι φέτος η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνογράφος και ενδυματολόγος Σοφία Παντουβάκη. Είναι η δεύτερη φορά που Έλληνας σκηνογράφος προσκαλείται μετά το 1999 και τον  Διονύση Φωτόπουλο, ως μέλος της κριτικής επιτροπής.

Φέτος το θέμα της έκθεσης που διεξάγεται από  6 έως και 16 Ιουνίου, περιλαμβάνει τις ενότητες : Φαντασία – Μεταμόρφωση ‐ Μνήμη, με στόχο να αποτυπώσει τις σύγχρονες απόψεις, σκέψεις, τάσεις και καλλιτεχνικές επιτεύξεις σε διαφορετικές χώρες, αλλά και να εμπλουτίσει, να εμπνεύσει και να επεκτείνει τα όρια αυτού του ζωντανού και συνεχώς αναπτυσσόμενου είδους τέχνης.

Εκθέσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν ευκαιρίες σε επαγγελματίες, καλλιτέχνες, σπουδαστές και κοινό να συνδιαλλαγούν και να επικοινωνήσουν.

Πρόκειται για το σημαντικότερο διεθνές γεγονός πάνω στη σκηνογραφία, τον παραστατικό χώρο και την θεατρική αρχιτεκτονική που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στην Πράγα.

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει από το 1991 έξι φορές στην Έκθεση και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις όπως  Χρυσό Μετάλλιο στην Θεατρική Αρχιτεκτονική το 1991 & 2011, Αργυρό Μετάλλιο στη Σκηνογραφία το 1995 & 2003, Τιμητική Διάκριση για το Ελληνικό περίπτερο το 2003 και το βραβείο UNESCO στην ενότητα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης το 2007.

Myrsky, Musiikkitalo. 11/2015.

Η Σοφία Παντουβάκη, καθηγήτρια Ενδυματολογίας στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας, έχει σχεδιάσει ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος αξιόλογες παραστάσεις θεάτρου, όπερας, μιούζικαλ, μπαλέτου και σύγχρονου χορού, και έχει υπογράψει περισσότερες από 80 παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 απέσπασε τα βραβεία σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Επίσης, έχει επιμεληθεί και σχεδιάσει πολυάριθμες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και ως φιναλίστ στην παγκόσμια έκθεση σκηνογραφίας World Stage Design 2017 στην Ταϊβάν.

Παράλληλα, είναι Συντάκτρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Studies in Costume and Performance και Αντιπρόεδρος της Ενδυματολογικής επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Σκηνογράφων (OISTAT), ενώ το 2013 ίδρυσε την ερευνητική ομάδα Costume in Focus με επίκεντρο την ενδυματολογική έρευνα. Την τρέχουσα περίοδο προετοιμάζει τη μονογραφία Dress in Auschwitz .