Εγκατάσταση Εικαστικά

Τα παγκάκια που ακούνε

Η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο, ορμώμενοι από το γεγονός πως τα παγκάκια είναι πάντοτε ένας τόπος καθημερινών εξιστορήσεων, δημιούργησαν τη ψηφιακή πλατφόρμα www.digitalpagakia.gr και την εφάρμοσαν σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «μουσείο» αστικών ιστοριών, καθώς τα  digital (ψηφιακά) παγκάκια συλλέγουν τις ηχητικές ιστορίες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Σκοπός της δράσης είναι να δώσει βήμα στις μοναδικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων να ακουστούν και να μείνουν στο χρόνο, τα παγκάκια να αποκτήσουν μια αφηγηματική διάσταση πέραν της χρηστικής και ο δημόσιος χώρος να γίνει τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης. Τα digital παγκάκια, είναι αναγνωρίσιμα μέσω της εικαστικής αποτύπωσης της τρίλιζας που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα επιλεγμένα παγκάκια της παρέμβασης, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!», την ιστοσελίδα «digitalpagakia.gr» και το QR code που παραπέμπει απ’ ευθείας στον ιστότοπο.

Η τρίλιζα, επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του.

Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα έξι παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, διαφορετικές σε κάθε παγκάκι, καθώς και να ηχογραφήσει την δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, λαπτοπ ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά).

Τα σημεία που βρίσκονται τα digital παγκάκια είναι: #1 Πάρκο Ευαγγελισμού, #2 Σπύρου Μερκούρη, #3 Άλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου), #4 Οδός Υμηττού (δίπλα στον κιν/φο Πάλας), #5 Πλατεία Μεσολογγίου και #6 οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο).

Η παρέμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens – Polis

Ομάδα έργου

Σύλληψη: Ελίζα Σόρογκα, Θοδωρής Τσίρκας

Γενικός Συντονισμός / Επιμέλεια / Επικοινωνία: Ελίζα Σόρογκα

Οπτική Ταυτότητα / Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Νίκος Γεωργόπουλος

Κατασκευή Ιστοσελίδας / Παραγωγή: Θοδωρής Τσίρκας

Υλοποίηση Εικαστικού: Άννα Βήχου

Βοηθός υλοποίησης εικαστικού: Ιλέανα Εξάρα.

Πρακτική Άσκηση ΕΣΠΑ: Ρενάτα Τσιούλου