Εικαστικά

Η Αλίκη συνεχίζει να εμπνέει

Μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων και στη μαγεία που ασκεί σε όλες τις μορφές τέχνης, παρουσιάζει το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο.

Η έκθεση με τίτλο «Alice: Curiouser and Curiouser» αποτελεί  μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες να προσεγγισθεί και να διερευνηθεί η επιρροή του ξεχωριστού αυτού βιβλίου, μέσα από μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών, από τον Σαλβαδόρ Νταλί, τους Μπιτλς και τον ράπερ Little Simz , έως τον σχεδιαστή μόδας Τομ Μπράουν, τη στυλίστρια Άιρις βαν Χέρπεν και τη φωτογράφο Άνι Λέιμποβιτς.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2021, θα διαιρείται σε πέντε τμήματα με αντίστοιχη θεματολογία: «Δημιουργώντας την Αλίκη», «Κινηματογραφώντας την Αλίκη», «Αναπαριστώντας την Αλίκη», «Σκηνοθετώντας την Αλίκη» και «Να είσαι Αλίκη».

Θα κλείνει με μία εγκατάσταση ψηφιακής τέχνης, εμπνευσμένης από το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, «Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέπτη», αρχίζοντας από την κάθοδο στη φωλιά του Λευκού Κούνελου στην πτέρυγα της Γκαλερί Σαίνσμπουρι του Μουσείου και καταλήγοντας στην έξοδό του μέσα από τον καθρέπτη.

Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει το στήσιμο της έκθεσης που θα αποτελείται από θεατρικές φωτογραφίες, ψηφιακές προβολές μεγάλης κλίμακας και διαδραστικά περιβάλλοντα, τα οποία είναι δημιουργίες του σκηνογράφου Τομ Πάιπερ.

Το λονδρέζικο Μουσείο θα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής πορείας της έκθεσης, ύστερα από μία πρώτη παρουσίαση στο Australian Centre for the Moving Image της Μελβούρνης και στο ArtScience Museum της Σιγκαπούρης.