Εικαστικά Έκθεση

«EXPOSED»: Μια σπουδή στο γυναικείο στήθος

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξίας Μαρούλη με τίτλο «EXPOSED», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Ιανουαρίου στην Γκαλερί «7» αποτελείται από μια σειρά έργων (λάδια σε καμβά) που πραγματεύονται το στήθος

ως μέσο ανακούφισης και φροντίδας, τις ανθρώπινες σχέσεις, με αφετηρία τον πρωταρχικό σύνδεσμο μεταξύ της μητέρας και του παιδιού, αλλά και το στήθος που νοσεί, τραυματίζεται, αναιρείται.

Το γυναικείο στήθος, το οποίο διαχρονικά αντιμετωπίστηκε είτε ως μέσον συντήρησης της ζωής, και κατ’ επέκταση ως ενσάρκωσή της και αντικείμενολατρείας, είτε ως απειλή κατά του ασκητισμού και της πνευματικότητας, συμβολίζει τόσο την ερωτική επιθυμία και την μητρότητα, όσο και την αγάπη και τη στοργή. Εκτεθειμένα γυμνά στήθη, με την καρδιά να κτυπά από κάτω τους, εκεί όπου ριζώνει η αγάπη και τρέφεται μια νέα ζωή, όπου όμως μια μέρα ίσως να γεννηθεί η αρρώστια, που θα θρέψει κι αυτή αναγκαστικά με τη σειρά της τον πόνο και τον φόβο. Το συγκεκριμένο σύνολο έργων αποπειράται να εκθέσει τις αντοχές των ανθρώπινων σχέσεων, όταν αυτές δοκιμάζονται.

A. Marouli, Thorax

A. Marouli, Thorax

 

…επιστήθια…

Η εμμονή με το γυναικείο στήθος είναι τόσο πολιτιστικά προσδιορισμένη όσο και ψυχολογικά εξηγήσιμη. Τα πρότυπα εναλλάσσονται ιστορικά και κατά τόπους. Για κάθε Cranach ένας Rubens, για κάθε Pamela Anderson μια Kate Moss. Το στήθος είναι γερό χαρτί της πολιτιστικής μας βιομηχανίας, «πορνογραφικής και σεμνότυφης», όπως την αποκάλεσαν οι Αντόρνο και Χορκχάιμερ. Οι προσεγγίσεις της πρόσφατης τέχνης, υπό την επίδραση της φεμινιστικής θεωρίας, περιλαμβάνουν ανασκευές των μαζικών προτύπων και αντιλήψεων, άλλοτε επιθετικά, άλλοτε με λεπτή ειρωνεία, και κάποτε με τρυφερότητα. Ελέγχεται η αντικειμενοποίηση του σώματος, αμφισβητείται η διάζευξη μεταξύ ερωτικού και μητρικού στήθους, ερευνάται το νοσούν από καρκίνο στήθος. Κι όλα αυτά στα πλαίσια μιας γενικότερης στροφής από τον παραδοσιακό δυϊσμό της δυτικής σκέψης (νους – σώμα) προς την εν-σωματωμένη εμπειρία. Αυτή γίνεται η βάση της ομιλίας για την ταυτότητα και το κοινωνικό.

Η παρούσα δουλειά της Αλεξίας Μαρούλη ξεκίνησε από ένα στενό οικογενειακό βίωμα που αφορούσε τον καρκίνο του μαστού. Οι μεγαλύτεροι πίνακες είναι οι συγκινησιακές της διακυμάνσεις, η προσωπική της αυτοκριτική, ο εξορκισμός των φόβων της (που είναι και δικοί μας). Έργα σιωπηλά και μνημειακά, σχεδόν ιερατικά, με συμπρωταγωνιστή το κενό – μια πολύ διαφορετική ματιά από εκείνη της Hannah Wilke στα κλασικά πλέον φωτογραφικά πορτραίτα με την πάσχουσα μητέρα της (1978-81).

Alexia Marouli

Alexia Marouli

Οι μικρότεροι πίνακες εξελίσσουν το ενδιαφέρον της ζωγράφου για το στήθος, όχι πλέον εν κινδύνω, αλλά σε ρόλο καταφύγιου ή ‘μαξιλαριού’, όπως λέει η ίδια. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις όπου τα μικρά έργα μιας ζωγραφικής έκθεσης έχουν την ίδια ακριβώς εσωτερική νομοτέλεια με τα μεγαλύτερα και, υποτίθεται, πιο ‘φιλόδοξα’. Η πρώτη εντύπωση παραπέμπει σε ερωτική σύντροφο, μα οι επόμενοι συνειρμοί θα περιλάβουν κάθε στήθος που μας φιλοξένησε σε αυτή τη ζωή, και κάθε καρδιά που ακούσαμε να χτυπάει. Έστω και για λίγο.

Μάνος Δούκας, Ιστορικός Τέχνης

 

Η Αλεξία Μαρούλη μιλάει για το έργο της, με τίτλο BRAVE

A. Marouli, Brave

A. Marouli, Brave

«Ένα πορτραίτο της μητέρας που αγωνιά και φοβάται. Κουράστηκε αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να κουραστεί. Δεν είναι τόσο η αρρώστια όσο οι συνθήκες, οι ισορροπίες που δεν πρέπει να διαταραχθούν. Ένα πορτραίτο, πριν και μετά. Τι επιβιώνει από το πριν στο μετά και τι αντανακλάται αναδρομικά από το μετά στο πριν; Πόσο αλλοιώνεται μια εικόνα, πόσο εξασθενεί ή δυναμώνει; Η θεραπεία του καρκίνου συχνά οδηγεί σε (πρόσκαιρη έστω) απώλεια των μαλλιών. Τα μαλλιά δεν είναι απλώς στοιχείο ομορφιάς, αλλά κομμάτι της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι η ομορφιά που εμείς επιλέγουμε, αλλάζει όταν εμείς θέλουμε να αλλάξουμε ή παραμένει σταθερή, όταν εμείς φοβόμαστε να αλλάξουμε. Ένας άνθρωπος που φοβήθηκε να αλλάξει, φοβήθηκε να αποδυναμωθεί, αναγκάστηκε όμως να υποστεί την πραγμάτωση των φόβων του και να την αφομοιώσει σε βίωμα. Ένας γενναίος άνθρωπος».

Ταυτότητα Έκθεσης

«EXPOSED»

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Αλεξίας Μαρούλη

Γκαλερί ‘7’ Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Αθήνα

Επίσημα Εγκαίνια Έκθεσης Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, 20:00 – 22:00

Διάρκεια Έκθεσης           13 – 31 Ιανουαρίου 2015

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή        11:00-14:00 & 18:00-21:00

Τετάρτη & Σάββατο                     11:00-15:00