Χορός

Χορογραφώντας τον Τολστόι

Εμπνευσμένη από την παραβολή του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος» που καταδεικνύει το πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, η χορογράφος Amalia Bennett

δημιουργεί το MASTER AND MAN από την γενική πρόβα του οποίου το artplay.gr παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες του Γιάννη Ελευθεράκου λίγο πριν την εναρκτήρια παράσταση της

Δευτέρας στο θέατρο Πόρτα. 

Η Bennett βασίζεται πάρα πολύ στον αυτοσχεδιασμό και κυρίως στο «υλικό» που φέρει ο κάθε ηθοποιός/χορευτής και το οποίο καλείται να καταθέσει επί σκηνής καθώς προχωρούν οι πρόβες. Αποφεύγει, με σχεδόν ιερή αυστηρότητα, να προετοιμάζει τις γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η δουλειά της και αφήνει τον χρόνο και την αλήθεια των συντελεστών να «ζυμώνονται» κατά τη διάρκεια των προβών.

Της αρέσουν πολύ οι ιστορίες που έχουν να κάνουν με ταξίδια ανθρώπων και πώς μέσα από τις δοκιμασίες και τις εμπειρίες που ενέχουν αυτά τα ταξίδια, ο άνθρωπος ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του, αλλάζει και γίνεται καλύτερος.

tolstoi 4

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αφέντης, Βασίλι Αντριέιτς Μπριεχούνοφ, μια χειμωνιάτικη μέρα ξεκινά ένα ταξίδι για να αγοράσει ένα κομμάτι γης. Μαζί του παίρνει τον Δούλο του, Νικήτα. Ο Αφέντης οδηγεί την άμαξα, όμως σύντομα χάνουν το δρόμο τους σε μια χιονοθύελλα, που μετατρέπει κάθε τι οικείο σε ανοίκειο. Ο Αφέντης, ο Δούλος, ακόμη και το άλογο προσπαθούν διαδοχικά να επαναφέρουν την άμαξα πίσω στο δρόμο, αλλά κανενός η γνώση ή το ένστικτο δεν αρκεί για να διασφαλίσει τη σωτήρια έξοδο. Θάβονται κάτω από το χιόνι και περιμένουν τη μοίρα να καθορίσει την τύχη τους. Ο Αφέντης, σε μια απόπειρα να σώσει το τομάρι του, κλέβει το άλογο και φεύγει, αλλά καταλήγει να κάνει κύκλους που τον οδηγούν πίσω στην άμαξα…

Σ’ αυτό το κομμάτι για δύο χορευτές και έναν ερμηνευτή της violadegamba διερευνάται η σχέση ανάμεσα σε Αφέντη, Δούλο και Άλογο, και η εξέλιξή της στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις, ρίχνεται σε μια κοινή αναπόδραστη μοίρα με εργάτη και υποζύγιο. Οι κοινωνικές διαφορές που αρχικά τους διακρίνουν, αποσυντίθενται. Μόνη ελπίδα για επιβίωση η φύση και η φύση τους.

tolstoi 2

Η παράσταση εντάσσεται σε ένα δίπτυχο πρόγραμμα χοροθεατρικών παραστάσεων, με τον κοινό τίτλο –υπότιτλο «Aφή: από το Αφη-γηματικό στο Αφη-ρημένο, Από τη δυναμική του λόγου στην ένταση των σωμάτων».

Το «Master and Man» σε χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο θα παρουσιάζεται  κάθε Δευτέρα, για έξι μόνο παραστάσεις (έως 16 Φεβρουαρίου)

 

Συντελεστές

Χορογραφία Αμάλια Μπένετ

Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου

Ερμηνεύουν Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Info

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ Μεσογείων 59,

τηλ. 210 77 11 333

Από 12 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2015

Κάθε Δευτέρα 21.15

Γενική είσοδος 10 €

tolstoi 3