Εικαστικά Οι δημιουργοί γράφουν Παιχνίδι

“Ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τη φαντασία και προκαλεί την ευφυΐα”

“Υπάρχουν φορές που η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας κι εμείς τυφλοί. Άλλες φορές εμφανίζεται τόσο εύκολα που δεν χρειάζεται καν να κοιτάξουμε, μας φωνάζει εκείνη. Έτσι έγινε και με το παιχνίδι που στήσαμε για το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net με τίτλο Athens Escape Route, εξηγεί στο artplay.gr ο Δημήτρης Κουρούμπαλης για το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι επίλυσης γρίφων και εικονικής περιήγησης στην Αθήνα και τον πολιτισμό της, που παίζεται ζωντανά για δύο πενθήμερα, από τις 29 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου και από τις 6 ως τις 10 Μαΐου, μεταξύ 18.30 και 21.30.

Το παιχνίδι αγκάλιασε αμέσως ο δήμος Αθηναίων, βοηθώντας πολύ στην υλοποίησή του.

“Μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας”, προσθέτει ο Δημήτρης, “ εξελίξαμε μια ιδέα που είχαμε για δράσεις στην πόλη και την προσαρμόσαμε, για να συμμετέχουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους. Η δράση προοριζόταν, και συνεχίζει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες να απευθύνεται, στους κατοίκους μιας περιοχής της πόλης, να περπατήσουν τη γειτονιά τους, να ανακαλύψουν κρυμμένα της μυστικά, να έρθουν σε επαφή με τον μικρόκοσμο των τοπικών μαγαζιών και τις ξεχωριστές φυσιογνωμίες ανθρώπων που δίνουν χαρακτήρα στο αστικό περιβάλλον, να περιηγηθούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής κι όλα αυτά παίζοντας. Όπως καταλαβαίνετε, η καινούργια συνθήκη ακύρωσε εντελώς το σκεπτικό μας, εντούτοις δεν επηρέασε την πρόθεσή μας, και με την πρόθεση αυτή ξεκινήσαμε να στήνουμε το διαδικτυακό παιχνίδι Athens Escape Route. Η So7, η Φρόσω Κορρού κι εγώ, σε συνεργασία με την Escaped Live Adventure Rooms δημιουργήσαμε ένα μοναδικό στο είδος του παιχνίδι γρίφων και επίλυσης προβλημάτων που αντλεί το περιεχόμενό του από γνώσεις, στοιχεία, πληροφορίες και οπτικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και ειδικά στα site των μελών του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Φτιάξαμε μια πολύ ωραία περιπέτεια που περνάει μέσα από μουσεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα, δοκιμάζει τη φαντασία των παικτών και θέτει συνεχείς προκλήσεις στην ευφυΐα τους. Οι πιο γρήγοροι θα κερδίσουν πολύ ιδιαίτερα δώρα! Η μεγάλη διαφορά με το Athens Escape Route είναι ότι απευθύνεται στο ευρύ κοινό των κατοίκων της Αθήνας, χωρίς την προϋπόθεση να είναι κάποιος «gamer» ή να έχει μεγάλη εξοικείωση με αντίστοιχου είδους παιχνίδια· δεν θέλαμε να γίνει έτσι. Αντίθετα, ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό το διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού και η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν! Το παιχνίδι είναι μια υπέροχη αφορμή να ανακαλύψει πτυχές της πόλης που δεν γνώριζε, να επισκεφθεί μουσεία και γκαλερί που μπορεί να του είναι άγνωστα και να διεκδικήσει το μεγάλο δώρο – αν είναι ο πιο γρήγορος!

Δημήτρης Κουρούμπαλης

So7

Πληροφορίες

Ημερομηνίες παιχνιδιού: Τετάρτη 29 Απριλίου ως Κυριακή 3 Μαΐου και Τετάρτη 6 Μαΐου ως Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Ώρες παιχνιδιού: 18.30 – 21.30 (οι παίκτες μπορούν να παίξουν μόνο τις συγκεκριμένες ώρες)

 

Κάθε ημέρα θα παρουσιάζονται προς επίλυση 4 – 5 γρίφοι, ερωτήσεις, παιχνίδια γνώσεων και παρατηρητικότητας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα κ.ά.. Για να τα λύσουν οι παίκτες, θα πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες και υλικό από τις ιστοσελίδες του Δήμου Αθηναίων, των μελών του Athens Culture Net και τις εικόνες της πόλης, όπως αυτές παρουσιάζονται στους διαδικτυακούς χάρτες και την απεικόνιση δρόμων (street view).

Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται από την ιστοσελίδα του Athens Culture Net http://www.athensculturenet.com και η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απεριόριστο αριθμό παικτών, αποκλειστικά όμως στις συγκεκριμένες ώρες και ημέρεςώστε να τηρούνται οι κανόνες και να διασφαλίζεται η συλλογικότητα ενός αληθινού παιχνιδιού. Για να προχωρήσει ο παίκτης στον επόμενο γρίφο θα πρέπει να έχει βρει την απάντηση στον προηγούμενο, ενώ για να ολοκληρώσει την ημέρα θα πρέπει να βρει λύση σε όλους τους γρίφους. Κάθε μία ώρα δίνεται βοήθεια για την επίλυση των πιο δύσκολων γρίφων από τους διαχειριστές του παιχνιδιού. Ο παίκτης που θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο χρόνο και τις 5 ημέρες του πρώτου κύκλου του παιχνιδιού θα κερδίσει ένα tablet και οι 4 επόμενοι παίκτες δωρεάν εισιτήρια για να επισκεφθούν τα Μουσεία Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο και να αποκτήσουν καταλόγους της Μόνιμης Συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το Athens Escape Route πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και με την ευγενική προσφορά του Μουσείου Μπενάκη, του Εθνικού Θεάτρου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 

Ιδέα, Σχεδιασμός παιχνιδιού: So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού) και Escaped Live AdventureRooms

 

Nikos Maliakos credit photo