Εικαστικά

Ένα μουσείο για την κυρία με τα πουά

Ένα μουσείο θα στεγάσει από την 1η Οκτωβρίου στην περιοχή Σιντζούκο του Τόκιο, το εικαστικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα.

Η 88χρονη διεθνής καλλιτέχνις έχει λατρευτεί για τα ζωηρά πουά, τους εντυπωσιακούς καθρέπτες, τις ευφάνταστες κολοκύθες, τα ευμεγέθη μπαλόνια και έναν ολόκληρο γοητευτικό κόσμο γεωμετρικών σχεδίων και αρχιτεκτονικών γραμμών.

Η διάσημη Γιαπωνέζα εικαστικός έγινε γνωστή και λατρεύτηκε από το κοινό, χάρη στην εμμονή της σε συγκεκριμένα σχέδια και επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Το μουσείο, το σχέδιο του οποίου κράτησε μυστικό για μεγάλο διάστημα η καλλιτέχνις, είναι ένα πενταώροφο κτίριο σχεδιασμένο από τον Κουμέ Σεκέι που ολοκληρώθηκε το 2014.

Θα φιλοξενεί δύο εκθέσεις το χρόνο με έργα που θα έχει δημιουργήσει αποκλειστικά η Κουσάμα. Σε έναν από τους ορόφους θα φιλοξενούνται τα δημοφιλή «infinity rooms» και σε άλλους χώρους οι κατασκευές της. Ο τελευταίος όροφος θα είναι αίθουσα ανάγνωσης και αρχειακού υλικού.

Η πρώτη έκθεση που θα λειτουργήσει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου θα έχει τίτλο “Η δημιουργία είναι μια μοναχική άσκηση, η αγάπη είναι που σας φέρνει πιο κοντά στην τέχνη”. Θα αποτελείται από μια πρόσφατη σειρά έργων ζωγραφικής με τίτλο «My Eternal Soul».

Το μουσείο θα διευθύνεται από τον Τενέι Τατεμπάτα, τον πρόεδρο του Tama Art University και διευθυντή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Saitama.

Η Γιαγιόι Κουσάμα, γεννημένη το 1929 στην πόλη Ματσουμότο της επαρχίας Ναγκάνο, αγαπούσε από μικρή να σχεδιάζει ανθισμένα τοπία. Πολύ νωρίς, μόλις στα 19 της μετακομίζει στο Κιότο και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής.

Στα 23 της παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση, και σύντομα η εικαστικός πειραματίζεται με πολλές μορφές τέχνης, από ζωγραφική και γλυπτική, έως κινηματογράφο και φωτογραφία. Αυτό που την έκανε διάσημη ήταν τα «infinity nets», που συντίθενται από μικροσκοπικά στοιχεία και επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Το 1958 η Κουσάμα εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη και γίνεται μέλος των avant-garde κινημάτων .

Το 1973 επιστρέφει στην Ιαπωνία και εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική, καθώς αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα . Η ίδια είχε μιλήσει ανοικτά για τον αγώνα που έδινε ενάντια στις παραισθήσεις που είχε, οι οποίες και την κάνουν έως σήμερα να συνεχίζει να ζει στην ψυχιατρική κλινική της Σέιγουα στο Τόκιο.

Είναι πολλοί οι ιστορικοί τέχνης και οι επιμελητές των εκθέσεών της που θεωρούν πως ένας τρόπος για να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της τραύματα ήταν να ασχοληθεί με την τέχνη και να κάνει έργα μέσω των οποίων θα επιδιώξει να ξεπεράσει και να ελέγξει τους φόβους της.

Η Κουσάμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες δημιουργούς, ενώ μεταξύ άλλων, κυρίαρχα θέματα στο έργο της είναι αυτά που απασχολούν το φύλο και την σεξουαλικότητα.

Η 88χρονη καλλιτέχνις που συνεχίζει να δημιουργεί, πειραματιζόμενη με εντελώς διαφορετικές τεχνικές και μέσα, δέχτηκε να συνεργαστεί με τον οίκο Louis Vuitton, ενώ ο οίκος Christie’s της Νέας Υόρκης πούλησε έργο της έναντι 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνη. Μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις έργων της έχουν γίνει στο ΜΟΜΑ, στην Tate Modern και αλλού.

Μ. Ζ