Φεστιβάλ

Requiem pour Vésale στη Ζάκυνθο

Θα μπορούσε να είναι ταινία εποχής και να ξεκινάει με ένα πλάνο σε ένα υπόγειο εργαστήριο ανατομίας του 16ου αιώνα, τότε που ακόμα η αυτοψία του ανθρωπίνου σώματος συνιστούσε αμάρτημα για την κοινή συνείδηση.

Πρωταγωνιστής, ο Ανδρέας Βεζάλιος, αναγνωρισμένος τότε καθηγητής χειρουργικών επεμβάσεων, προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα της Γερμανίας Καρόλου του Ε’, του γιου του, Φίλιππου του Β’, του Βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου του Β’ και πολλών άλλων, ο οποίος χάρη στο επαναστατικό του έργο «Η δομή του ανθρώπινου σώματος» (“De Humani Corporis Fabrica ”) θεωρείται και σήμερα ο πατέρας της σύγχρονης ανατομίας.

Η ζωή του, και ειδικά οι τελευταίοι μήνες της, αποτελούν εδώ και αιώνες άλυτο μυστήριο. Φήμες για μια αυτοψία σε ζωντανό ανθρώπινο σώμα, την επιβολή θανατικής ποινής από την Ιερά Εξέταση κι ένα ναυάγιο στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, που επικρατούσαν εδώ και χρόνια θα αντικατασταθούν από νέες αποκαλύψεις, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Ζάκυνθο. Εκεί, που η ιστορία του Βεζάλιου, αναβιώνει, με αφορμή τη διπλή επέτειο των 500 χρόνων από τη γέννησή του στις Βρυξέλλες και των 450 χρόνων από τον θάνατό του στη Ζάκυνθο.

Vesalius_Fabrica_fronticepiece_detail

Με αφορμή αυτές τις επετείους έχουν προγραμματιστεί στη μνήμη του Ανδρέα Βεζάλιου μια σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου και της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Διεθνές συνέδριο με ομιλητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Fabrica Vitae», με έργα καλλιτεχνών που εμπνέονται από την επιστήμη της Ιατρικής

 

Σειρά συναυλιών στα Ιόνια νησιά και στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου πολιτιστικού προγράμματος «Τα Βέλγικα» που διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Βελγίου σε όλη την Ελλάδα από το 2011. Αναλυτικά θα δοθούν συναυλίες στη Ζάκυνθο (5 Σεπτεμβρίου), στην Κεφαλονιά (6 Σεπτεμβρίου), στην Ιθάκη (7 Σεπτεμβρίου), στη Λευκάδα (9 Σεπτεμβρίου) και στην Αθήνα (12 Σεπτεμβρίου).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις ταινιών σχετικών με εικαστικούς που εμπνέονται από την Ιατρική (Fabrica Vitae φιλμ, καλλιτεχνικό δίκτυο MEDinART) και τα Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Ανδρέα Βεζάλιου που φιλοτέχνησαν οι Pascale Pollier και Richard Neave