Φεστιβάλ

“Ευτυχισμένες Μέρες” στην Ιρλανδία

φεστιβαλ Μπεκετ

 

Εμπνευσμένο από το εμβληματικό θεατρικό έργο του Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες», ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Αυγούστου στην πόλη Enniskillen της Ιρλανδίας, τo φεστιβάλ «Happy Days». Η διοργάνωση που άρχισε στις 31 Ιουλίου, περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, κονσέρτα, και εκθέσεις.

1242_187Όπως και το φεστιβάλ του Εδιμβούργου, έτσι και το «HappyDays», ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με επίκεντρο το έργο του Μπέκετ, αποτελεί τόπο συνάντησης καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, από 23 Ιουλίου έως και 17 Αυγούστου και ήταν το πρώτο ετήσιο, διεθνές φεστιβάλ τεχνών που γινόταν στην βόρεια Ιρλανδία από το 1962. Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το φεστιβάλ  του Λονδίνου και την πολιτιστική Ολυμπιάδα, ενώ συνέπεσε με την επέτειο των τετρακοσίων χρόνων από την ίδρυση της πόλης όπου ο Μπέκετ πέρασε τα εφηβικά και μαθητικά του χρόνια, στο Portora Royal School, τα οποία και τον διαμόρφωσαν.

 

1242_1454Στα πλαίσια του Φεστιβάλ η θεατρική ομάδα The New Yiddish Rep ανεβάζει έως και τις 10 Αυγούστου, την παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”, σε σκηνοθεσία Moshe Yassur, μεταφρασμένη στα Εβραϊκά. Η παράσταση τοποθετεί την ιστορία στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που την έγραψε ο Μπέκετ, επιστρέφοντας την στο ηθικό και κοινωνικό παρελθόν της. Ο Shane Baker, που επιμελείται και τη μετάφραση, ερμηνεύει τον ρόλο του Βλαντιμίρ και ο David Mandelbaum υποδύεται τον Εστραγκόν. Το Αγόρι παίζει ο 9χρονος Nicholas Jenkins.

 

10257256_368694236605203_6778826724086194531_o

Αύριο ολοκληρώνεται η παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες» από την θεατρική ομάδα The Hacklers Theatre  Company. Το ρόλο της Γουίνι υποδύεται η Antoinette Cahill, τον Γουίλι ο Peadar Lafferty, ενώ σκηνοθετεί ο Damien O’Brien.

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του happy-days-enniskillen international Beckett Festival.

Ερατώ Κονδύλη