Αρχαιολογία

Πανσέληνος στα νησιά του Αιγαίου με Άξιον Εστί

Η φωνή του Οδυσσέα Ελύτη να απαγγέλλει ένα απόσπασμα από το Άξιον Εστί θα ακουστεί ακριβώς στις 21. 15 το βράδυ της ωραιότερης πανσελήνου του χρόνου, την Κυριακή 10 Αυγούστου σε όλους τους ανοιχτούς επιλεγμένους χώρους των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Θα γίνει έτσι μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και τα μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.
Υπεύθυνη των εκδηλώσεων η ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της “ελληνικότητας”, επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του “Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου”, στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους».