Χορός

Stop Motion από το Νederlands Dans Theater

Το Νederlands Dans Theater (NDT I), που έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις, την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου

(ώρα έναρξης 20:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο πλαίσιο της τακτικής του συνεργασίας με το Μέγαρο, η οποία άρχισε το 2008.

Το πρόγραμμα της κάθε παράστασης περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες. Ανάμεσά τους και η νέα δημιουργία του φημισμένου χορογραφικού διδύμου Λεόν – Λάιτφουτ με τίτλο Stop Motion, η οποία έκανε πρεμιέρα πέρυσι τον Ιανουάριο στην Ολλανδία.

Οι στίχοι ενός ποιήματος που έγραψε ο Μαρκ Στραντ με τίτλο «Lines for Winter» έγιναν αφορμή για την καναδή χορογράφο και περφόρμερ Κρύσταλ Πάιτ να πλάσει τη χορογραφία Solo Echo. Σε αυτό το ιδιότυπο χειμωνιάτικο ταξίδι μέσα από την κίνηση, το σόλο ενός χορευτή μετασχηματίζεται προοδευτικά σε ένα συμπαγές σύνολο, σε ένα κινούμενο γλυπτό αποτελούμενο από πολλούς χορευτές με φόντο τις χιονονιφάδες και με μουσική υπόκρουση τις γαλήνιες συνθέσεις για βιολοντσέλο και πιάνο του Γιοχάννες Μπραμς. Η χορογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στη Χάγη.

NDT I_stop motion 2_c_Rahi Rezvani - m

NDT I_stop motion 2_c_Rahi Rezvani – m

Η δεύτερη χορογραφία του προγράμματος φέρει τον τίτλο Κleines Requiem [Μικρό ρέκβιεμ]. Στον ιστό της συνυφαίνονται μελαγχολικά ντουέτα που εξελίσσονται σε έναν μαζικό περιστρεφόμενο στρόβιλο. Πρόκειται για ένα μπαλέτο για επτά χορευτές που φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του βραβευμένου χορογράφου Χανς φαν Μάνεν, ο οποίος υπήρξε χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 χορογραφίες. Το Μικρό ρέκβιεμ ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 στη Χάγη. Θεωρείται από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Φαν Μάνεν. Η σκηνοθεσία είναι της Έλκε Σέπερς. Η μουσική βασίζεται στο έργο Μικρό ρέκβιεμ για μια πόλκα του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Νικολάι Γκουρέτσκι.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το έργο Stop Motion, το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό και την κριτική, όταν έκανε πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 2014 στο Lucent Danstheater της Χάγης. Δημιουργήθηκε από τους χορογράφους Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ για το ρεπερτόριο του NDT 1. Η μουσική είναι του Μαξ Ρίχτερ. Στο Stop Motion, επτά χορευτές αναπαριστούν τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης. Η εντύπωση ενισχύεται από εικόνες βίντεο σε αργή κίνηση που προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες. Η Ισπανίδα Σολ Λεόν και ο Άγγλος Πωλ Λάιτφουτ συνεργάζονται πάνω στη χορογραφία για λογαριασμό του NDT επί 25 συνεχόμενα χρόνια. Μαζί απέσπασαν μεγάλα βραβεία, όπως το Benois de la Danse και το Herald Archangel. Είναι μόνιμοι χορογράφοι του NDT από το 2002 και έχουν συν-χορογραφήσει 50 έργα. Για την τρέχουσα περίοδο (2014-15) γιόρτασαν την επέτειο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας με ένα πρόγραμμα για το NDT 2.

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Πέμπτη 5, Παρασκευή 6

και Σάββατο 7 Μαρτίου, ώρα 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 14 € ● 25 € ● 35 € ● 50 € (Διακεκριμένη ζώνη)

Ειδικές τιμές: 7,5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 9,50 € (65+, πολύτεκνοι)