Βιβλίο Φεστιβάλ

Ταξιδεύοντας… με τον Καζαντζάκη στην Ισπανία

Ένα Φεστιβάλ λόγου και τέχνης με τίτλο «Ταξιδεύοντας», διοργανώνεται 12 με 17 Ιουλίου στην Μυρτιά Ηρακλείου από το Μουσείο Καζαντζάκη. Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, μια χώρα που σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του σπουδαίου συγγραφέα. Μέσα από ένα εξαήμερο εκδηλώσεων δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με ψήγματα –εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές– της Ισπανίας του Καζαντζάκη. Άλλωστε, η Ισπανία ήταν ο τόπος, που μετά την Ελλάδα και μάλιστα τη γενέτειρά του την Κρήτη, ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε περισσότερο.

Το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» φιλοδοξεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλους τους χώρους (μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς), καθώς επίσης στοχαστές, θεατρόφιλους κ.ά., και να συμβάλει τόσο στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση όσο και στη γόνιμη επαφή τους με την τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό. Φιλοδοξεί, επίσης, να ενεργοποιήσει την πολιτιστική δημιουργία και πρωτοβουλία νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, αξιοποιώντας το ενδογενές δυναμικό, που είναι η μόνη ασφαλής δικλείδα για την ανάπτυξη ενός τόπου, ιδιαίτερα δε περιοχών υπαίθρου, όπως η Μυρτιά, όπου και δραστηριοποιείται το Μουσείο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους συγγραφείς. Από το 1907 μέχρι και το τέλος της ζωής του ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τον Καύκασο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σοβιετική Ένωση, την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, την Ισπανία, την Αίγυπτο και το Σινά, την Τσεχοσλοβακία, την Ιαπωνία και την Κίνα, την Αγγλία, την Ολλανδία και αλλού. Τα πρώτα του ταξίδια τα πραγματοποίησε με την ιδιότητα του ανταποκριτή αθηναϊκών εφημερίδων και τα κείμενα των ανταποκρίσεών του σε αυτές τις χώρες, αποτέλεσαν το υλικό για πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας», που έδωσε και τον τίτλο του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες καθώς και με χορηγία του Ηρακλειώτικης καταγωγής επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη αλλά και πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

Πληροφορίες στο 2810 741689 και στο [email protected]