Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Πώς περιστατικά βίας γέννησαν μια “ΖΩΗ”

“Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν φτάνει η είδηση στα αυτιά μας ότι ένας 14 χρόνος επιστρέφει σπίτι του μετά από ένα παιδικό πάρτυ και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο λόγος, το bullying που βίωνε στο σχολείο του από κάποιους συμμαθητές του. Την ίδια στιγμή άλλα περιστατικά βίας που ακούγαμε όλο και πιο συχνά σχεδόν καθημερινά, όπως η υπόθεση Γιακουμάκη ή ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, μας έκαναν κάθε φορά να παγώνουμε στο άκουσμά τους και να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με απορία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η παράσταση μας «ΖΩΗ», αναφέρουν στο artplay.gr οι Δήμητρα Βασιλοπούλου, Αίμων Γαροφάλλου  και Δήμητρα Παπαδάτου, της ομάδας a.dd dance company, με αφορμή την χορευτική παράσταση που ανεβαίνει για όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου στις 22:30 στο θέατρο Olvio.

“Προβληματιστήκαμε πολύ και νιώσαμε την ανάγκη να μιλήσουμε για αυτή την μάστιγα που υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Για την σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κάθε είδους βία που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Για τα παιδιά που κακοποιούνται και οδηγούνται στον θάνατο από άλλα συνομίληκα. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κρίνονται και κακοποιούνται για τις ερωτικές τους προτιμήσεις νιώθοντας υπόχρεοι να λογοδοτήσουν για την ίδια τους την ζωή ενώ δεν πρέπει ούτε στο ελάχιστο. Για όλες αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια που ξυλοκοπούνται και βιάζονται στο όνομα της αγάπης…

Γυναικεία κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, περιστατικά στα οποία οι περισσότερες γυναίκες ή παιδιά επιλέγουν την σιωπή. Υποφέρουν και βασανίζονται υπομένοντας έναν αργό θάνατο.

Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε όλα αυτά που όταν τα σκεφτόμασταν και τα συζητούσαμε μόνο σοκαρισμένοι νιώθαμε δίχως να βρίσκουμε τα λόγια που χρειάζονται για να εκφράσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα που γεννιόντουσαν μέσα μας. Η ανάγκη έκφρασης αυτής της σκληρής πραγματικότητας μας έκανε να αναρωτηθούμε για το ποσό τελικά μας ανήκει η ίδια μας η «Ζωή» και το τι τελικά μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτήν. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για εμάς για να πούμε αυτά που θέλουμε, από το ίδιο μας το σώμα.

Μέσω της κίνησης και της αναπνοής αποτυπώνεται ο πόνος, ο θυμός, η απελπισία, το μίσος, η απόγνωση. Δουλέψαμε πάνω σε ιστορίες-μαρτυρίες. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε και εμείς οι ίδιοι πώς και τι θα κάναμε σε παρόμοιες καταστάσεις. Η επιρροή τους ήταν πολύ έντονη πάνω μας και στον χορό μας. Και όσο περισσότερο προσπαθούσαμε να το βιώσουμε τόσο πιο πολύ νιώθαμε την σκληρότητα όλων αυτών των εικόνων. Εκεί που οι λέξεις και των τριών μας δεν έβγαιναν από το στόμα μας, νιώσαμε να βρισκόμαστε και οι τρεις στη θέση του θύτη και του θύματος. Αφήσαμε τα σώματα μας να μιλήσουν για τη βία γενικά και ειδικά. Θελήσαμε και θέλουμε να αφυπνίσουμε τον θεατή και να τον προτρέψουμε να μιλήσει, να επικοινωνήσει , να ακούσει, να αναρωτηθεί και να εκτιμήσει το μεγαλύτερο δώρο που έχει. Την ίδια του τη «Ζωή».

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδάτου, Δήμητρα Βασιλόπουλου

Χορογραφία: Δήμητρα Παπαδάτου

Κείμενα: Δήμητρα Βασιλοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Μάνος Γεωργίου

Κοστούμια: Αθανασία Πούλου

Trailer – Φωτογραφίες: Στέφανος Κοσμίδης

 

Χορεύουν: Δήμητρα Βασιλοπούλου, Αίμων Γαροφάλλου, Δήμητρα Παπαδάτου

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών.

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 22:30 (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 50 λεπτά

Θέατρο Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103414118