Χορός

Πωλίνα Κρεμαστά: «Ο απόγειος χορός «κτίζεται χορεύοντας»

«Από την αρχή ακόμα της χορευτικής μου διαδρομής με απασχολούσε ο τρόπος που θα γεννιέται κίνηση, το πως θα χορεύω, το τι θα διδάσκω, τι είναι χορός για μένα», αναφέρει στο artplay.gr η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά με αφορμή την παράσταση «Βορεάδες» που παρουσιάζεται από την ομάδα σύγχρονου χορού στις 10, 11, 12 και 13 Μαϊου στο Θέατρο Πόρτα. Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακοί ρυθμοί και χοροί συνδέονται στη δουλειά της με τον σύγχρονο χορό, η Πωλίνα σημειώνει: «Το 2014 οι αναζητήσεις μου βρήκαν καταφύγιο στην έρευνα που λίγο αργότερα ονομάστηκε «απόγειος». Η έρευνα «απόγειος» αποτελεί μια απόπειρα δημιουργίας μιας νέας κινητικής πρότασης, φέρνοντας μια νέα συνείδηση γύρω από τις παραδεδομένες, οικείες κινητικές δράσεις. Αφορμή και δεξαμενή έμπνευσης για το ερευνητικό ταξίδι αποτελεί το πληθωρικό δοχείο των παραδοσιακών χορών και ρυθμών. Η έρευνα μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στο σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο. Μέσα από την μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών, αποκαλύπτονται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η εκ της γης προερχόμενη, η «απόγειος» κίνηση. Ο απόγειος χορός σχηματίζεται μέσα από ένα ανοιχτό λεξιλόγιο το οποίο μεταφράζεται ελεύθερα από τους χορευτές, επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις σχέσεις με τον άλλο και τον χώρο. Τα παραπάνω δημιουργούν ένα κοινό τόπο για την ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή και περίσταση. Είναι ένας χορός που «κτίζεται χορεύοντας».  Στην παράσταση Βορεάδες προτείνονται και εμφανίζονται οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις, το λεξιλόγιο και οι ποιότητες του απόγειου χορού. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η έρευνα τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α.

-Υπάρχουν σήμερα στις ζωές μας “Βορεάδες”, ορμητικοί άνεμοι που κυνηγούν τους δαίμονες που μας περιβάλλουν;

«Οι Βορεάδες ήταν οι γιοι του Βορέα και σύμφωνα με μια πτυχή της μυθολογίας ήταν Αργοναύτες και κυνήγησαν τις Άρπυιες. Παρόλα αυτά η παράσταση δεν εμπλέκεται με το συγκεκριμένο μύθο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το όνομα περισσότερο για την αναφορά του στους βόρειους ανέμους, κάτι που «φυσάει» από πάνω προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα εσωτερικό αστείο σε σχέση με την αντίθεση αυτής της επιλογής με τη βασική παραδοχή της έρευνας που θέλει την κίνηση να εκκινεί από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, προς τον κορμό και τα άκρα…

Επιπλέον η πρόοδος των ευρημάτων της έρευνας οδήγησε σε συγκεκριμένες τεχνικές και τρόπους χρήσης και κίνησης του κορμού και των άκρων, οι οποίες θέλαμε να αναδειχτούν σε αυτή τη δουλειά. Θέλαμε το βλέμμα του θεατή να ανηφορίσει προς τα πάνω και όχι προς την αφετηρία της κίνησης-το πέλμα! Η κινησιολογία και η χορογραφία στο έργο δημιουργεί δίνες και μοιάζει ότι τα σώματα κινεί ο αέρας ή ότι κινούν εκείνα ρεύματα αέρα με τον τρόπο τους! Και η ίδια η έρευνα παίρνει το όνομα της από μια αύρα, την απόγειο, η οποία φυσάει κατά τη νύχτα με κατεύθυνση από την ξηρά  προς τη θάλασσα, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Επίσης το όνομα Βορεάδες κάνει μια αναφορά στις περιοχές με τις οποίες έχει αλληλεπιδράσει η έρευνα περισσότερο: το βόρειο τόξο Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη. Πιστεύω βαθιά πως εμείς οι ίδιοι είμαστε οι Βορεάδες, εμείς είμαστε οι ορμητικοί άνεμοι που μπορούν να κυνηγούν τους δαίμονες».

M. Z

Συντελεστές:

Χορογραφία – Έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Β΄βοηθός χορογράφου: Δανάη Μπαρούτα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Κώστας Γράβος και Βασίλης Θαλασσινός

Κατασκευές: Λευτέρης Βουρεκάς

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ευγενία Κόττικα

Promo trailer: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Μέρες παραστάσεων:  Πέμπτη με Κυριακή 10, 11, 12 και 13 Μαϊου 2018

Ώρα: 21.00

Τόπος: Θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα 115 26

Παράλληλη εκδήλωση: στις 13 Μαϊου θα υλοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές μετά το πέρας της παράστασης.

Περιοδεία:

Θεσσαλονίκη: σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 7 Ιουνίου 2018

Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 10 Ιουνίου 2018

Εισιτήρια:

Κανονικό: 12 ευρώ

Μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο του χορού): 8 ευρώ

Παιδικό: 5 ευρώ

Ομαδικά (10 άτομα και άνω): 8 ευρώ

Προπώληση: στα ταμεία του Θεάτρου Πόρτα

Μέρες και ώρες: Τρίτη-Κυριακή 17.00-21.00

Πληροφορίες: 21 0771 1333 και 6976080120