Χορός

Ίρις Καραγιάν: «Διερωτώμαι χορογραφικά για τις λειτουργίες της ανάγνωσης»

“Το  17 gestures forced and uttered είναι μια χορογραφική εγκατάσταση που μελετά τη διαδικασία δημιουργίας αφηγήσεων μέσω της επικόλλησης, στρωματοποίησης και εξάπλωσης δεκαεπτά χειρονομιών», σημειώνει στο artplay.gr η χορογράφος Ίρις Καραγιάν με αφορμή την παράσταση που ολοκληρώνεται την Κυριακή 6 Μαίου. «Δεκαπέντε φωτογραφίες από τις πορείες διαμαρτυρίας του Δεκέμβρη του 2008 μαζί με δύο εκτός θέματος συλλέγονται από το διαδίκτυο και αποτελούν το αρχικό υλικό μελέτης. Πέντε ερμηνευτές αναβιώνουν τις χειρονομίες και δημιουργούν αλληλουχίες κινούμενων και στατικών εικόνων αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο και τη διαδοχή εκτέλεσής τους. Συνθέτουν προσθετικά σχεδιάζοντας τις χειρονομίες τους στο σώμα και το χώρο σε μια προσπάθεια εξερεύνησης νοημάτων και συσχετισμών μεταξύ της εικόνας, της κίνησης και της θέασης.

Ένα λεξικό χειρονομιών εγγράφεται και εκτελείται σε επανάληψη για να δημιουργήσει ένα χορευτικό περιβάλλον με κανόνες και μηχανισμούς λειτουργίας. Επιδιώκεται η δημιουργία μιας κατάστασης που εναλλάσσεται μεταξύ μονοσημίας και αμφισημίας, ομοφωνίας και πολυφωνίας. Διερωτώμαι χορογραφικά για τις λειτουργίες της ανάγνωσης δοκιμάζοντας διαφορετικές συνθέσεις, τρόπους αναπαραγωγής και μετάφρασης των υλικών. Με αυτή την περιέργεια, επιχειρώ να μετασχηματίσω νοήματα και αφηγήσεις μέσω της σωματικότητας, της διαδοχής και επανάληψης, της αντίστιξης και συσσώρευσης.

Πώς επηρεάζεται η αντίληψη του χρόνου μέσω συνάψεων που ελέγχονται και καθοδηγούνται και τί ενεργοποιείται μέσω της εμπειρίας των θεατών; »

‘Ιρις Καραγιάν

Συντελεστές

Ιδέα-χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος Μαραζιώτης

Μουσική: Νίκος Βελιώτης, ILIOS

Συνεργάτης έρευνας: Μπετίνα Παναγιωτάρα

Βοηθός χορογράφου:  Έλενα Νοβάκοβιτς

Ερμηνευτές: Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Γιώργος Κοτσιφάκης, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ναταλία Μπάκα

Παραγωγή: ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi

Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μωράκη

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ (2017-18).

Πληροφορίες

3 – 6 Μαΐου, ώρα: 21:00

Επικούρου 26 και Κορύνης 4, Αθήνα

Σταθμός Μετρό: Ομόνοια, Μοναστηράκι

Είσοδος ελεύθερη (χωρίς καθίσματα)

Κρατήσεις απαραίτητες με email στο [email protected]

ή τηλεφωνικά στο 211 4035 789 (Δευτέρα-Πέμπτη, 17:00-21:00, Παρασκευή 10:00-14:00)