Χορός

OMMA: Ένα ταξίδι στις ρίζες του χορού και του εαυτού

Ένα μαγικό ταξίδι οκτώ χορευτών στις πανάρχαιες ρίζες του Χορού και στον βαθύτερο εαυτό, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, στην Ελευσίνα, υπογράφει με τον τίτλο «ΟΜΜΑ», ο διεθνούς φήμης χορογράφος Josef Nadj.

Σε αυτήν την παραγωγή της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021, αναπνοές, φωνές, σιωπή και μεθυστικοί τζαζ ρυθμοί συνθέτουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα του «ΟΜΜΑ», σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού. Στο «ΟΜΜΑ» ο  Nadj συγκεντρώνει μια ομάδα χορευτών με καταγωγή από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό – Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δημιουργώντας ένα έργο με επιρροές από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ο Nadj στο «ΟΜΜΑ» επιστρέφει στις ρίζες του χορού, εκεί όπου η ισορροπία του σύμπαντος αποκαλύπτεται. Επιδιώκει να αποδείξει, με την κίνηση ως ουσία και το σύμπαν ως ορίζοντα, την υπόθεσή του, ότι ο χορός γεννήθηκε παράλληλα με την ανθρωπότητα. Άρα, η επιστροφή στην πηγή του χορού και της κίνησης ισοδυναμεί με την επιστροφή στην προέλευση του σύμπαντος.

Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ὄμμα», υποψιάζοντας το κοινό για την ικανότητα της θέασης πέρα από την αίσθηση της όρασης, τοποθετώντας το σε μια συνθήκη βαθύτερης ενδοσκόπηση του εαυτού. Το αρχαίο ελληνικό νόημα της λέξης OMMA αποκτά νέα διάσταση: «μάτι» αλλά και «ό, τι βλέπει ή κοιτάζει». Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται η πρόκληση: αν οι αισθήσεις τεθούν σε εγρήγορση, τότε το κοινό θα κατανοήσει σε βάθος αυτόν τον αφιερωμένο χορό στη γένεση της ανθρωπότητας, θα μπορέσει να δει σε βάθος τι κρύβεται μέσα του, το κοινό πεπρωμένο.

Για τον Josef Nadj, το «ΟΜΜΑ» οφείλει να αφορά πρωτίστως τα σώματα και την κίνηση· πάνω στην απογυμνωμένη σκηνή, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από τα σώματα, το φως και τον ήχο. Σε έναν κενό χώρο που είναι άπειρος αλλά και πεπερασμένος, οκτώ χορευτές εμφανίζονται με σακάκια και μαύρα παντελόνια, ως μια αναφορά στη διαχρονική σιλουέτα του Josef Nadj. Δανείζοντας τη φορεσιά του, ο χορογράφος δεσμεύει κάθε χορευτή του να μην περπατήσει στα χνάρια του, αλλά να αποκαλύψει τη δική του μοναδικότητα. Ο καθένας φέρει το δικό του σύμπαν, τη δική του γλώσσα, τον δικό του χορό, ενώ όλοι μαζί, ως ενιαίο σώμα και πολλαπλός οργανισμός, δημιουργούν ένα αυτοτελές είδος ανθρωπότητας, κοσμογονίας ακόμη, που αφηγείται την αρχή της πλάσης. Ένας συναρπαστικός κύκλος ανατροφοδότησης μεταξύ ομάδας και ατόμου γεννιέται, οδηγώντας αναπόφευκτα στον άνθρωπο ως καθολικό ον.

Συντελεστές

Χορογραφία και Κοστούμια: Josef Nadj

Χορευτές: Djino Alolo Sabin, Timothé Ballo, Abdel Kader Diop, Aipeur Foundou, Bi Jean Ronsard Irié, Jean-Paul Mehansio, Marius Sawadogo, Boukson Séré

Καλλιτεχνική συνεργασία: Ivan Fatjo

Σχεδιασμός Φωτισμού: Rémi Nicolas
Soundtrack: Tatsu Aoki & Malachi Favors Maghostut, Peter Brötzmann & Han Bennink, Eureka Brass Band, Jigsaw, Lucas Niggli, Peter Vogel

Τεχνικός Διευθυντής: Sylvain Blocquaux

Μηχανικός Ήχου: Ivan Fatjo

Παραγωγή & Touring: Bureau PLATÔ – Séverine Péan, Emilia Petrakis

Υπεύθυνος Παραγωγής: Atelier 3+1

Πληροφορίες Παράστασης

Τοποθεσία: Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου

Ημερομηνία: 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική Είσοδος: 10 | Μειωμένο: 5

Διάρκεια: 55 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 14 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων

  • Γραφεία Κ.Ε.Δ.Ε. (Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα): Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-18:00 & Σάββατο 09:00-13:00

  • Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας: 19:00-21:00 και αποκλειστικά για τις παραστάσεις της ημέρας

  • Πλατεία Ηρώων (Ελευσίνα): Κυριακή – Παρασκευή 19:00 – 23:00

  • Ηλεκτρονικά, μέσω viva.gr